Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Dues terceres parts de ciutadans de les Illes consideren el català com a llengua pròpia

|

- Publicitat -

             Estam ben advertits del que vol fer el PP amb la llengua catalana arreu dels Països Catalans i de la resta de l’Estat: senzillament, eliminar-la. Usa tota casta de subterfugis per a dissimular-ho, però aquestes són les ordres que arriben de Madrid, del seu centre d’operacions i del seu centre d’investigacions (FAES). No és que investiguin massa, ja que tres dies abans del tsunami al Japó, l’expresident Aznar dissertava en una tribuna sobre la seguretat de les centrals d’energia nuclear i posava com a model les centrals japoneses. Dissortadament ha passat el que no hauria hagut de passar mai, però aquesta genteta no modificarà per res les seves tesis, llevat que se’ls hagi d’instal·lar una central nuclear al costat de casa seva. Doncs, des d’aquesta central d’intel·ligència ha sortit l’ordre d’anorrear qualsevol llengua que pugui fer ombra a la llengua espanyola.
 
            El punt més legítim i adequat que tenen, el troben a la Constitució, aquella de la qual tants varen pensar que havien fet un ou de dos vermells quan la varen haver redactada i aprovada. Ells estan completament d’acord amb el que diu a l’article 3, que l’única llengua que està obligada a conèixer tota persona que pertanyi a l’Estat espanyol és  la llengua espanyola. Aquests són els que quan troben que els obliguen a conèixer-ne o usar-ne una altra en algun àmbit, es posen a omplir-se la boca de la paraula llibertat i fora imposicions. Ells mai no imposen res. Si ho diu la Constitució…, doncs s’ha de complir i sense imposicions. Què significa això? Que totes les persones que viuen a territoris on la llengua pròpia és la llengua espanyola han de poder anar a viure, si volen, als territoris que tenen una altra llengua pròpia i no tenen cap obligació d’aprendre la d’aquests territoris. Aquesta és la seva tesi principal.
 
            Resulta que algun d’aquests territoris, on abans no es devia poder prendre cafè, i que ara en poden prendre, després que des de Madrid es donàs l’ordre que hi havia d’haver cafè per a tots,  ha perfeccionat la màquina, perquè vol fer un cafè més autèntic, més propi de la terra, i han fet alguna llei que obliga que es tengui en compte la llengua pròpia dels habitants d’aquesta terra i que en certs àmbits s’hagi d’usar. Bona l’han feta aquests cafeters! Fer que la llengua catalana s’hagi d’usar en els comerços o s’hagin de doblar les pel·lícules en la llengua pròpia de la terra, o usar-la als tribunals, a l’Administració, a l’escola, etc., pot allargar la vida d’aquestes llengües o perpetuar-les i això no es pot consentir. Per tant, han trobat una mina daurada per aconseguir els seus objectius en la seva justícia, que només mira cap a ells, i procuren que totes les lleis que puguin ajudar a salvar la vida de les llengües pròpies s’aboleixin. I per convèncer i confondre la ciutadania que no ho té gens clar i que no vol conflictes lingüístics (massa ja n’han hagut de patir), parlen d’igualtat, de llibertat i de fora imposicions.
 
            Però també tenen el punt de mira posat en una altra característica fonamental, que és el fet que les llengües històriques, com la llengua catalana, siguin la llengua pròpia del lloc on s’han format (el català naixia del llatí, mentre el castellà també ho feia, si és que el català no va néixer abans). Esser la llengua del lloc les converteix en llengües pròpies, cosa que no són les restants, i aquesta característica és bàsica per haver d’esser preeminents a les altres en la majoria d’àmbits. Com que ells ho saben, pretenen fer creure que la seva llengua, l’espanyola, també ho és de pròpia, i per tant volen anul·lar aquell tret bàsic que caracteritza qualsevol nació, cosa que pot fer que la seva població algun dia vulgui crear un estat propi per a aquesta nació. D’aquí que tergiversin i menteixin sobre el significat de les paraules i intentin que moltes persones visquin enganades amb les seves mentides. Per tant, desitgen que hi hagi gran part del poble que senti que la llengua pròpia del territori és o també és l’espanyol.
 
            Doncs, aquí arriba la bona nova, la bona notícia. Notícia que farà que la FAES i el qui vol ser futur conseller d’Educació de les Illes, l’anticatalà i antimallorquí Delgado, aquell que es vol carregar el decret de mínims i la llei de normalització lingüística, aquell que ha assegurat que no dirà mai ni una sola paraula en mallorquí, ja que és una persona que defensa que el mallorquí no és català i que la reconquesta de Jaume I, va suposar la formació d’Espanya, o cosa així, té una bona tasca, ja que en una enquesta sobre l’evolució de la llengua, resulta que el 65,65% de ciutadans de les Illes considera que la llengua catalana és la llengua pròpia de les Illes Balears, un 19,72% creu que ho són el català i el castellà, un 3,68% creu que ho és una altra llengua i només un 10,95% creuen que l’espanyol és la llengua de la CA. Delgado, Bauzà, FAES i companyia tenen feina.    

Publicitat

Opinió

Minut a Minut