Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Incomplir els reglaments i les lleis

|

- Publicitat -

                       Una escola de primària té una norma en el seu Reglament de Règim Intern que diu que no es pot córrer a l’interior de l’edifici ni s’hi poden practicar jocs que posin en perill les instal·lacions ni les persones. Ara vos heu d’imaginar el director d’aquesta escola que en una reunió d’alumnes imposa que dins l’escola s’hi ha de circular sempre corrents i s’hi pot practicar qualsevol tipus de joc. Ho heu pogut fer? Vos heu pogut imaginar la situació?
 
            Una empresa té una norma en el seu reglament que obliga els seus treballadors a arribar i fitxar 10 minuts abans de l’hora de començar la tasca, perquè vol que estiguin preparats a l’hora prevista. Això ho signen juntament amb el contracte els treballadors que hi van a fer feina. Ara vos heu d’imaginar que un bon dia, l’amo de l’empresa els entima que a partir de l’endemà estan obligats a arribar mitja hora abans de la prevista. Que si no ho fan, seran acomiadats. És possible que això pugui passar?
 
            Doncs ara arriba el fet real: un ajuntament, el de Palma, el de la capital de Mallorca, té un Reglament de Normalització Lingüística aprovat el 1987 i modificat el 1990 que diu a l’article 1.1 “El català és la llengua pròpia de la ciutat de Palma.” I a l’article 2 podem llegir: “Les finalitats del present Reglament de normalització lingüística són:1. Establir el català com la llengua usual de l’Administració Municipal. 2. Garantir el dret dels ciutadans d’adreçar-se a l’Ajuntament de Palma en qualsevol de les dues llengües oficials, oralment i/o per escrit, i el d’obtenir resposta en la llengua emprada, si així ho sol·liciten.” Ara vos heu d’imaginar que arriba un dia que guanya les eleccions el Partit Popular, que converteix en batle una persona del seu partit i que aquesta persona es diu Andrés Isern. Aquest batle, que està orgullós de tot el que fa, defensa la instrucció que obliga els funcionaris a utilitzar el castellà en casos en què, segons el Reglament municipal de normalització lingüística, s’hauria d’emprar el català. Tot això segons una notícia publicada a Diari de Balears de 17 d’octubre.
 
            Aquest fet suposa un escàndol més d’unes persones sense escrúpols que ens estimulen cada dia a incomplir tot tipus de reglaments i lleis, ja que aquest és l’exemple que rebem diàriament. Com es pot fer complir el reglament als escolars, si el director de l’escola no ho fa? Com se’ns pot obligar a fer complir els deures com a ciutadans, si la primera autoritat de la ciutat els transgredeix?
 
            No es pot voler ser autoritat a una ciutat o poble de Mallorca i al mateix temps actuar com a antimallorquí. No es pot voler comandar a casa nostra si es trepitja i vilipendia la llengua de Mallorca, que és la catalana, és clar. És ben necessari que els membres dels partits de l’oposició denunciïn aquests incompliments, no solament en els mitjans de comunicació, sinó davant la Llei, ja que a més de no respectar el propi reglament s’està incomplint la Llei de Normalització Lingüística i l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears. Començam a estar cansats d’autoritats que amb la seva actuació ens estan incitant a actuar com a delinqüents. Volem un millor exemple per a les persones adultes, que han de conviure a la ciutat i per als infants que han d’aprendre a complir les normes de convivència existents a l’escola.
  
 
       

Publicitat

Opinió

Minut a Minut