Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Per què es permet fumar dins els cotxes?

|

- Publicitat -

     
            Fa molt de temps que adesiara em volta pel cap aquesta qüestió. Una vegada i una altra pensava que havia d’intentar expressar el meu pensament i publicar-lo. Per un motiu o per un altre, ho havia deixat fins ara. He de dir que l’incendi de l’Empordà va ser determinant perquè em decidís. Va ser quan vaig sentir que el conseller Felip Puig deia que l’incendi havia estat intencionat, que s’havien trobat moltes llosques, que trobava, per tant, que la culpa era de qualcú que havia llançat una cigarreta encesa al bosc, i a més, s’animava la gent perquè denunciàs qui tiràs les burilles per la finestra del cotxe.
 
            Va ser en aquest moment quan vaig pensar que seria molt més fàcil que es prohibís fumar dins els cotxes, deixant de considerar-los com si fossin part de la casa habitual de cada propietari. Record que vaig decidir deixar de fumar dins un autobús, quan acompanyava alumnes a l’escola en un vehicle atrotinat i vell. Era la primeria dels 70, i el vehicle tenia el motor a la part davantera, a la dreta del conductor. Per alguna encletxa sortia fum del gasoil que cremava. Allò em deixava sense respiració, perquè la meva situació també era al costat del motor. El conductor i jo fumàvem, i va ser allà mateix que vaig decidir deixar de fumar dins l’autobús primer, i després dins el cotxe. Encara em torbaria més de 10 anys a deixar de fumar del tot.
 
            El meu raonament m’indica que per al conductor és més perillós fumar que telefonar amb el mòbil. Amb el mòbil pots tenir una petita pèrdua d’atenció o no. Quan fumes i condueixes et pot caure una espira a la roba i fer-te un forat, o al seient del costat, o anar-te l’espira als ulls i perdre totalment i per força l’atenció a la conducció igual que si hagués entrat una abella per la finestra i t’hagués picat. Per tant, no entenc per què es prohibeix usar el mòbil i es permet fumar. Si, a més, fumar és tan perjudicial, com és que es deixa fumar en un habitacle tan petit, on no hi ha els metres cúbics d’aire suficients, quan es poden dur les finestretes tancades per mor de l’aire condicionat? És possible que sigui un dels llocs més perniciosos per a la salut de tots els ocupants del cotxe. Llavors per què es permet? Serà que no es volen perdre els diners dels impostos que suposa la consumició de tabac per part dels conductors?
 
            Així, aquesta normativa tindria un doble benefici si es complís. Per una part, tots hi guanyarien en salut (fumador i la resta d’ocupants) i si no es fumàs dins el cotxe, no es tirarien llosques per la finestreta i no hi hauria perill d’incendis per aquesta causa. Ja se sap que hi hauria gent que continuaria fumant dins el cotxe, com n’hi ha que continuen utilitzant el mòbil després de la prohibició. Es tractaria de posar multes molt severes i rigoroses, per ajudar a evitar la temptació. Crec que les hectàrees de boscos cremats ho reclamen, i pens també que la solució que els ciutadans es denunciïn uns als altres no serveix per a res. Així que, crec que és ben hora que els governants i els legisladors facin cas a les organitzacions de metges que fa anys que demanen aquesta prohibició i per circumstàncies no aclarides no se’ls ha volgut fer cas. Com que les organitzacions de fumadors no han estat capaces de prevenir els incendis que s’han produït a partir de les burilles llançades dels cotxes en marxa, ara tampoc no tindran dret a protestar contra la norma necessària i beneficiosa per a tots. Els camioners o les persones que facin grans recorreguts per carretera, que s’aturin a descansar i aprofitin per fumar a l’aire lliure, que ja comença a estar també massa contaminat.  

Publicitat

Opinió

Minut a Minut