Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

La caverna assetja el català

|

- Publicitat -

           
            La caverna afirma que ocorre tot el contrari, és a dir, que la llengua assetjada és l’espanyol. Per fer aquest article no faré res més que utilitzar els seus arguments i modificar-ne o aclarir-ne el sentit. Els periodistes d’aquests mitjans ho fan perquè volen sembrar un camp de mines i fer veure als espanyols la mala bava de tots els qui s’entossudeixen a normalitzar llengües perifèriques, que ells en la intimitat, troben que són ridícules i volen aconseguir que tots els seus lectors i lectores també arribin a pensar com ells.
 
            Afirmen que el nacionalisme va contra la llengua majoritària, que és la seva, no diuen quin nacionalisme, perquè ells ja no saben que són, perquè la seva nació és suprema i estan per damunt dels noms terrenals. S’ha de dir a aquests enverinadors de la paraula que el nacionalisme català, mai no actua contra cap altra llengua, ni major ni menor, l’únic que fa és lluitar perquè la seva llengua, la llengua catalana, pròpia en el seu territori i oficial pugui sobreviure, res més.
 
            Afirmen que TV3 té una llengua única i que el llibre d’estil oficialitza l’ús exclusiu del català a tota la programació, que no es pot utilitzar una altra llengua. Molt bé, senyors nacionalistes espanyols, comparem TV3 i Telemadrid. Quina llengua és l’única que es pot utilitzar a tota la programació de Telemadrid? Poden anar-hi persones de llengua catalana i parlar en català? No. No els deixen parlar en català. I a TV3, deixen parlar les persones que hi acudeixen en castellà? Sí. A altres televisions, la llengua de les quals és l’espanyol, deixen parlar els assistents en altres llengües, si el presentador pot fer traducció simultània, però mai no deixen parlar en català, que hauria d’haver estat una altra llengua espanyola. Ara ja no són a temps de rectificar. Aquest temps s’ha esgotat.
 
            Expliquen els “cavernícoles” que de la gran publicació de llibres que es fa al Principat, només un 25% són en català, que el 69% diu que el darrer llibre que ha llegit és en espanyol, i que els catalanoparlants només el 50% dels llibres que llegeixen és en català, i, en canvi els no catalanoparlants llegeixen en espanyol el 90% dels llibres. Totes aquestes dades les posen a favor que es protegeixi més l’espanyol, quan el que ha de passar és tot el contrari. Precisament aquestes dades, iniciades i provocades per tres segles de repressió i persecució de la llengua catalana, són les que s’han de revertir i no s’ha de fer mai ni es fa anant en contra de la llengua espanyola, sinó que s’ha d’afavorir i ajudar la llengua catalana. Ho enteneu C’s i PP?
 
            Diuen que qualsevol ciutadà pot delatar els comerços que no compleixen la llei a l’hora d’usar el català en els rètols o en l’atenció als consumidors i que les multes poden esser molt quantioses. Però aquesta gent no parla mai del mal tracte que reben moltes persones pel fet d’usar el català en aquests comerços, i tampoc no es preocupen si no es compleix la llei, quan ara es posen a la boca a tota hora que el Govern de la Generalitat no la complirà si convoca un referèndum o si continua amb el pas ferm cap a la consecució d’un estat propi. De totes maneres, parlen de multes de 10.000 euros per no haver retolat en català. Que diguin noms de comerços que hagin hagut de pagar aquesta quantitat, així com són capaços d’entrevistar dues o tres persones que han demanat ensenyament en espanyol a les escoles, si les que hi assisteixen són centenars de milers. No sé com no estan avergonyits. Les famílies que han licitat per aquesta qüestió ho han fet per motius ideològics i partidistes i deuen haver tingut suport de tot tipus de persones que volien esfondrar el sistema català d’ensenyament, com es demostra ara, que posen un d’aquests bàrbars tertulians de ministre del ram.
 
            Acusen el Govern de Mas d’incentivar persones que facin donatius a favor de la llengua catalana amb deduccions de l’IRPF, i de subvencionar empreses que fan el mateix, i el més greu de tot és que alguna d’aquestes empreses és independentista. Acusen que se subvencioni Òmnium Cultural o Plataforma per la Llengua, quan no diuen res, sinó que ho troben molt ben fet, que es subvencioni amb milions d’euros la FAES, que no és més que un laboratori d’idees del PP. Continuen i es refereixen a tots els ets i els uts que existeixen a favor de la llengua catalana, que ells diuen que és en contra de la llengua espanyola. No tenen ni un sol argument sòlid al seu favor, però deuen tenir un públic alienat o favorable a llegir el que ells escriuen, tot en contra de qualsevol llengua perifèrica, però més en contra de la catalana, que és la que més por els fa. Fins i tot han aconseguit per a debilitar-la, que quan el rei Joan Carles es decideix que es publiqui el seu discurs en les altres llengües, han aconseguit que es faci en català i en valencià. Tot molt patètic. És ben necessari lliurar-se d’aquesta gent, que té intenció de  tornar a trucar de matinada.     
            

Publicitat

Opinió

Minut a Minut