Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Una moció per contextualitzar i accelerar

|

- Publicitat -

La setmana que comença serà clau per contextualitzar en quin moment polític i institucional es troba el procés sobiranista, la qüestió de confiança és el moment escollit pel president Puigdemont per exposar tot allò que s'ha fet i està per fer del full de ruta. El propòsit és mantenir els terminis, seguir amb fermesa amb el desenvolupament de les infraestructures d'Estat i preparar la llei de transitorietat jurídica per fer-la efectiva en el moment que sigui necessaria. Els més propers al president expliquen que va acceptar el càrrec per fer de Catalunya un nou Estat, i en aquesta direcció treballa; no contempla càlculs electorals ni estratègies partidistes que confonguin l'objectiu final de la República. Una determinació personal que transcendeix el PDC, que no passa pel seu millor moment.

Bona sintonia amb la CUP

Publicitat

A molts va sorprendre el fet que la CUP el passat 5 de setembre, sense assemblea prèvia, Anna Gabriel assegurés que donaria suport a la qüestió de confiança tot i no tenir el compromís del RUI. Han fet falta vint dies per sotmetre a consulta i ratificar aquesta posició a través de la reunió ordinària del consell polític i el grup d’acció parlamentària. Els deu diputats tanquen files i votaran a favor.

La pregunta és: per què la CUP ha facilitat, si aquest ha de ser el verb, que la qüestió tiri endavant? Fonts properes al president apunten a la bona sintonia que hi ha entre Puigdemont i els cupaires. Les reunions entre les dues parts han generat un clima de confiança que s'havia perdut, que el president aposti pel referèndum constata dos aspectes: escolta les propostes de la CUP i vol acabar amb el debat del referèndum pactat que el món comú i de Podem ha tornat a posar sobre la taula per frenar les aspiracions independentistes.

La moció d'aquesta setmana tranquil·litzarà les bases independentistes, sovint neguitoses per la sensació que el procés sembla aturat. El full de ruta accelera, el suficient per a complir els terminis.
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut