Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Els republicans i el trident de lleis espanyoles: 1r. el Codi Penal

|

- Publicitat -

Amb el rebuig republicà, la setmana passada el PP va fer el cim de la reacció: nou Codi Penal, llei mordassa i noves mesures antiterroristes. Anem a pams. Quant al Codi Penal, que quedi clar que es tracta d'unareforma encunyada des del populisme punitiu d’agreujament constant de les penes i captiu del sensacionalisme d’alguns mitjans.  Es tracta, dit ras i curt, d’una reforma que significa un retrocés en drets i llibertats enorme  en incorporar la supressió de les faltes, és a dir un enduriment del sistema penal, introdueix la cadena perpètua i, a més, incorpora mesures de seguretat que restaran desvinculades de la pena. Dit d’altra manera, hi haurà ciutadans que restaran estigmatitzats i vigilats de per vida.
Tot i tractar-se de la vint-i-sisena reforma del  Codi Penal en vint anys, no han tingut ”oportunitat” ni “temps”, encara!, d’encarar reformes del tot necessàries i evidents  com ara el ple dret a la llibertat d’expressió, tot despenalitzant el delicte d’injúries a la corona i el delicte d’ultratge a Espanya. Tampoc no han tingut cap interès  d’aprofitar l’ocasió per incorporar el dret a la mort digna i sense dolor i la despenalització del dret a la interrupció voluntària de l’embaràs. I què me’n dieu de la necessitat d’equiparar els drets dels creients  i els dels no creients? Res de res. I el llistat de qüestions que s’haurien hagut de reformar  per gaudir d’un Codi Penal per a la societat actual no acaba aquí,   és més llarg encara:  res de res de penalitzar la mort d’animals en espectables públics.  Res de  de res, tampoc   de penalitzar la banalització, l’apologia i l’enaltiment del franquisme, el feixisme i el nazisme.
En definitiva, una reforma del Codi Penal  autoritària, classista i tramposa, d’acord amb les mentalitats reaccionàries de llurs promotors.
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut