Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Esquerra i el model espanyol d’impunitat: mesures compartides amb republicans espanyols (II)

|

- Publicitat -

 

 

Algunes mesures que hauria d’endegar l’Estat espanyol, si tingués voluntat de convertir-se en una democràcia madura, bo i enterrant la impunitat.
1. Ratificar la Convenció de Nacions Unides de 1968 sobre la imprescriptibilitat dels crims de guerra i dels crims de lesa humanitat.
2. Declarar per llei la nul•litat de totes les accions legals del règim franquista, tot fent menció expressa a la Resolució de les NNUU sobre el règim franquista de 1946.
3. Declarar la nul•litat dels judicis penals i militars per arbitraris i il•legals.
4. Elaborar una llei d’exhumacions i d’identificació de les víctimes que fixi els procediments d’actuació d’acord amb el dret internacional de drets humans.
5. Normalització legislativa dels banc de dades d’ADN per a la identificació de les víctimes.
6. Elaborar una llei de reconeixement dels camps de concentració i de treballs forçats i reconstrucció dels processos seguits i de llurs víctimes.
7. Desclassificació dels arxius i catalogació de tots els arxius diplomàtics, militars i d’intel•ligència fins a l’establiment del règim democràtic.
8. Inventari, catalogació i reorganització dels arxius penals, de presons, militars, d’intel•ligència, etc… , bo i adequant-los a les normes del dret a la veritat i a la justícia de les víctimes i garantint-ne el lliure accés.
9. Reconstrucció de les llistes de víctimes en tercers països com a conseqüència del règim franquista, bo i incloent-hi els anomenats “nens de la guerra” i fent possible la doble nacionalitat dels seus descendents.
10. Adequació de les normes dels registres civils a efectes de la correcta determinació de les causes de les morts.
11. Elaboració d’un inventari dels béns saquejats, embargats i espoliats per motius polítics, religiosos o de represàlia.
12. Establir una legislació que permeti la recuperació i indemnització a càrrec de l’Estat dels béns espoliats a persones físiques i jurídiques per motius polítics, religiosos o de represàlia de qualsevol tipus.
13. Legislació de reconeixement de tots els militars que van servir lleialment a la II República.
14. Legislació de reconeixement de tots els militars i forces irregulars que col•laboraren amb els països aliats en la resistència contra el feixisme, el nazisme i el franquisme, tot equiparant-los al reconeixement jurídic, militar i social que se seguí en països com a França.
15. Reconstrucció dels comandaments de totes les organitzacions franquistes a l’interior i a l’exterior de l’Estat espanyol per tal de facilitar el dret a la veritat i el coneixement de qui va perpetrar els Crims contra la Humanitat.
Esquerra Republicana de Catalunya comparteix, atenent al fet que aquestes mesures es corresponen amb les mantingudes en tots els procediments legislatius en el Congrés espanyol des de 2004, el conjunt de les reclamacions i exigències dels signants, d’entre els quals la Federación Estatal de Foros de la Memoria, l’Equip Nizkor, Humans Rights, Archivo, Guerra y Exilio (AGE).

Publicitat

Opinió

Minut a Minut