Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Què hi passa al Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona?

|

- Publicitat -
De entrada, com a diputat, espero que el nou ministre Jorge Fernández Díaz no posi inconvenients per visitar-lo i informar-nos-en de primera mà. Perquè el problema ja ve de lluny.
Entre les diverses raons per no votar sí a la llei d’estrangeria impulsada pel ministre Corbacho (no reconeixement de majors competències per a la Generalitat en matèria de concessió nacionalitat espanyola, no reconeixement universal del dret al sufragi en les eleccions municipals, no modificacions del Codi Civil per tal que les persones estrangeres no provinents de les repúbliques sud-americanes puguin tramitar la nacionalitat als 5 anys, i no pas als 10 com a l’actualitat —un fet que esdevé un greuge inacceptable atenent que els ciutadans sud-americans poden fer-ho a partir dels 2 anys i la resta han d’esperar fins a 10), n’existí una altra: no va voler acceptar la demanda de suprimir la prolongació de l’estada en els centres d’internament fins als 60 dies.
Persones que han estat retingudes al carrer per la policia per no tenir regularitzada la seva estada, la qual cosa suposa una irregularitat estrictament administrativa, hi són internats i hi viuen sotmesos a un règim més aviat penitenciari. Ja ho vam denunciar durant el tràmit legislatiu per tal de defensar la introducció d’algunes millores (per exemple, articles 62 –diversos- i 63). Amb tot, diverses associacions i organitzacions no governamentals no han deixat de fer avinent les males condicions i el tracte a què són sotmeses aquestes persones mentre esperen la possible execució de l’ordre d’expulsió del país.
Paral•lelament, el govern socialista se n’ha anat sense complir les seves obligacions. Efectivament, la llei mandatava, en la disposició addicional Tercera, que en el termini de sis mesos s’elaborés el Reglament a través del qual s’hauran d’organitzar aquests centres. De manera vergonyant, han transcorregut més de dos anys i no s’ha fet.
Per això, volem conèixer de primera mà, ara, en els inicis de la nova legislatura, com pensa actuar el nou govern i amb quina diligència encara la qüestió, raó per la qual li hem adreçat preguntes sobre el nombre d’interns, llurs nacionalitats, períodes d’estada, condicions, possibles maltractaments, etc. Alhora, he demanat una entrevista amb el director del Centre per conèixer de primera mà, mitjançant una visita a les instal•lacions, l’estat amb què es troben els internats.
Publicitat

Opinió

Minut a Minut