Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Els Papers de Salamanca, en Jaúregui o en Rubalcaba o qualsevol altre

|

- Publicitat -

Dilluns a l’Arxiu Nacional de Catalunya se celebrarà un acte en relació amb la documentació incautada i retornada de Salamanca ben important. Es tracta del lliurament per part de la Generalitat de la documentació que pertany a les persones físiques i jurídiques que en són propietàries. Efectivament, quan s’elaborà la llei, tinguérem bona cura (en aquest sentit el criteri de Josep Cruanyes i del conjunt dels membres de la Comissió de la Dignitat fou determinant) de posar com a objectiu el reconeixement per part de l’administració espanyola que la Generalitat de Catalunya rebia tota la documentació i que li corresponia procedir al lliurar-los als particulars. En el govern espanyol , en el PSOE i en algunes persones influents de l’àmbit socialista català (que consideraven que no calia anar tan lluny, segons ells), tot i que no negaven que la documentació no oficial també calia retornar-la, s’entenia que s’havia de fer directament des del govern espanyol i no pas des del de Catalunya.
Finalment, s’aconseguí que la llei ens ho reconegués i d’aquí l’acte del proper dilluns. Amb tot, cal tenir present perquè ningú no es confongui que encara queda una tramesa per retornar. Una tramesa que ja estava a punt de ser enviada (em consta que el Ministerio de Cultura tenia fins i tot contractat el transport) i que tan sols havia de passar el tràmit burocràtic del vist-i plau d’una reunió informativa del Patronato del Centro de la Memoria de Salamanca (la llei no li dóna cap altra categoría).
Però algú ho va aturar i no va ser pas la ministra Sinde. Al contrari, ella (em consta) n’estava ben disgustada. Certament, no deu ser gaire agradable veure com et “pontegen” en una qüestió tan sensible i t’impedeixen acabar bé la feina quan ets a punt de deixar de ser ministre. L’ordre va sortir de la Moncloa i em va arribar que havia estat en Jaúregui. I així li ho vaig i retreure fa uns dies personalment, tal com s’han de dir-se les coses. Em va respondre que no tenia per què donar-me explicacions sobre si havia estat ell, però sí em va dir que, atenent a la convocatòria d’eleccions, així es va considerar.
Més enllà del que representa de menyspreu als catalans, una vegada més, i d’incompliment de la llei, també és ben matusser: si s’havia fet la llei a partir de l’any 2004 negociant-la amb el govern Zapatero, com podien permetre’s marxar d’aquesta manera tan ignominiosa i deixar la feina sense fer?
Ara, anant malament patirem perquè el ministre de Cultura ens els lliuri (en la primera compareixença ja li ho reclamàrem) i anant bé, si ens els envien aviat, encara quedaran bé els del PP. Just els qui sempre s’hi han oposat al carrer, al parlament i en la justicia.
Tot plegat, per llogar-hi cadires. 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut