Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Al costat dels treballadors Flix que pateixen la depredació d’Ercros

|

- Publicitat -

Com arreu, la crisi colpeja de forma molt intensa la Ribera d’Ebre i les Terres de l’Ebre en general. I, en concret, ara, posa en escac Flix arran de l’ERO presentat per Ercros. Un ERO (s’hi amaga un tancament)  que afecta 156 persones. Tot plegat, pot comportar un dany extraordinari al teixit productiu d'un poble de només 4.000 habitants, perquè hi ha més d’una dotzena d'empreses que  també hi fan feina, la qual cosa comporta haver d’afegir 80 llocs de treball més perduts. De fet, tal com em recorda el company Barbero –regidor d’ERC- el tancament d’Ercros per a  Flix (diverses generacions hi ha treballat) és una irresponsabilitat, quant a magnitud, similar a la que representaria el de SEAT per al Baix Llobregat.
Gairebé tots els treballadors afectats de l’ERO pertanyen a la planta de Flix. La resta (42) a la de Cartagena. Amb tot, l’empesa no vol negociar, raó  per la qual es negà  a acceptar que no comencés a córrer el temps  (el còmput dels trenta  dies)   i tampoc no acceptà presentar dos ERO, amb la qual cosa tal vegada podrien  tenir major protagonisme els representants de Flix a la mesa de negociació i la mateixa Generalitat. Res de res!
Ercros està tancada en banda, malgrat que els treballadors han presentat alternatives viables, com ara mantenir la línia de producció de clor a Flix, encara que s’hagués de redimensionar a la baixa, i la mateixa rebaixa dels sous.  Res de res!
De fet, ens trobem davant d’un tancament camuflat:  Ercros pretén mantenir una activitat testimonial per tal de  no haver de donar solució a les 30 Ha de sòl industrial altament contaminat. On és la responsabilitat de l’empresa? Perquè cal sumar-hi la gran contaminació que ha provocat els llots (700.000 tones abocades al riu) dipositats a la llera del riu que s’han d’extraure (aviat començaran les feines que duraran més de dos anys)  amb diner públic.
La legislació espanyola –reforma laboral- dóna a les empreses més capacitat per actuar sense miraments (oi que no haguessin presentat aquest ERO si les quanties d’indemnització fossin les anteriors a la nova llei  i, a més, desarma l’administració de la Generalitat pel que fa a la seva intervenció en els expedients de regulació.
No obstant, cal plantar-nos i esgotar totes les possibilitats. En primer lloc, fer costat als treballadors (demà ens reunirem amb el comitè d’empresa), donar suport i participar en totes les mobilitzacions i, sobretot també, pressionar les administracions per tal que intervinguin. Han contaminat durant decennis, s’han enriquit amb el treball dels obrers i, ara, actuen com a depredadors.
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut