Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

10 propostes republicanes contra l’atur juvenil a presentar a Báñez

|

- Publicitat -

L’atur juvenil s’ha convertit és la xacra més important perquè endarrereix l’arribada al mercat de treball de qui precisament ha de ser la llavor de recuperació econòmica futura. Les continuades reformes laborals i dels contractes de formació no han pogut aturar aquesta problemàtica. De fet, la contractació específica per integrar els joves en el seu aterratge al mercat de treball (els contractes de formació o aprenentatge i els de pràctiques) mai no han superat la barrera de l’1% en el seu ús entre el total de contractacions. Han estat històricament un fracàs.
La problemàtica de l’aterratge dels joves al mercat de treball constitueix un dels problemes estructurals del nostre mercat de treball i ho és també la percepció de les empreses de no tenir instruments a l’abast per a fer-lo possible. D’aquí la nostra preocupació davant del projecte de llei del govern, que s’està tramitant al Congrés dels Diputats de mesures per fomentar l’emprenedoria i l’ocupació juvenil, que no acabi representant un altre fracàs. Algunes de les mesures que s’hi inclouen poden fer molt més mal que bé (per exemple,el contracte de primera ocupació temporal) o estan carregades de contradicció (per exemple, que l’emprenedor que creï ocupació perdi la bonificació inicialment reconeguda).
El problema de fons, la perversitat que ens presenta el govern, rau a contraposar atur i precarietat, com si la fórmula de precaritzar la contractació hagués de ser un instrument per generar ocupació automàtica. Contràriament a aquesta idea, defensem la compatibilitat entre contractació menys precària i foment de l’ocupació i l’autoocupació juvenil. No cal torpedinar permanentment drets, en aquest cas als joves, en pro de la construcció d’un model econòmic, en el qual la retallada de drets el faci sostenible.
Que quedi clar, propostes com allargar la contractació en pràctiques, establir nous contractes eventuals de curta durada per a joves o permetre els contractes de formació a ETT són mesures que precaritzen encara més. De fet, s’ha demostrat que la contractació temporal juvenil té dos problemes essencials: no es fa servir per part de les empreses i provoca una rotació excessiva quan s’utilitza, bo i provocant alhora molta sinistralitat laboral.
Es per això que les mesures republicanes (que presentarem a la ministra Báñez la setmana vinent), assenyades i carregades de sentit comú, haurien de ser tingudes en compte. No s’hi val a actuar, tal com fa el PP, com una piconadora, com a veritables suïcides polítics davant d’un problema tan extraordinari.
Les mesures d’Esquerra (que penjarem a la xarxa una vegada convertides en esmenes al projecte de llei) atenyen a la bonificació per a joves autònoms, a la compatibilització d’atur i treball per tal que els joves i dones gaudeixin d’un salari d’emprenedor, a modificar les condicions de la capitalització de la prestació d’atur i al rescat de la prestació d’atur si no s’ha percebut, a impedir l’ús del contracte a temps parcial a les empreses que hagin realitzar expedients de regulació d’ocupació, a suprimir el contracte de Transició Juvenil al mercat per ser substituït per un nou contracte indefinit amb indemnització progressiva i ponderada per antiguitat, a la revisar dels requisits del contracte de pràctiques: a la supressió de la capacitat cedida a les ETT per formalitzar contractes de formació i aprenentatge i, finalment, a la necessitat que per llei es fixin que aquestes mesures són transitòries, raó per la qual les que afectin a drets generals han de deixar de se aplicades quan la taxa d’atur baixi per sota del 15%.
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut