Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Dimarts, al Congrés proposta Esquerra limità salaris 1:12

|

- Publicitat -

 Dimarts, el Congrés dels Diputats haurà de debatre i votar una proposta d’Esquerra perquè s’estableixi dins d’una mateixa empresa un sostre salarial màxim brut vinculat al salari més baix en una relació 1:12. Aquesta proporció, segons el nostre criteri, hauria d’incloure el salari fix i els possibles bons, incentius, complements i qualsevol altra mena de retribució i abastar, alhora, el sector públic, és a dir l’administració i les institucions de l’Estat, així com altres institucions, organitzacions, empreses i fundacions en què participin recursos públics.
L’any 2008 Sarkozy, anuncià la refundació del sistema capitalista mundial. Des d’aleshores, s’han imposat una sèrie de reformes estructurals, que en el cas dels Estats més endeutats han suposat extraordinàries retallades de drets laborals i socials, així com un empobriment de les clases populars.
Tanmateix els límits i les retallades no han afectat les classes més benestants. Ans al contrari, n’han sortit beneficiades. Si en 2007, els alts càrrecs directius de les empreses de l’IBEX guanyaven 23 vegades més que els seus treballadors, ara cobren 25 vegades més. Segons altres xifres, les de l’Enquesta d’Estructura Salarial de l’INE, la diferència salarial mitjana entre els directius i les persones no qualificades s’amplià de 44.075,17 euros a 49.679,43 entre 2008 a 2010.
En definitiva, els discursos d’austeritat i de sacrificis no afecta a  les classes dirigents. Al contrari, cada vegada són més riques, tant en termes absoluts com relatius, mentre que la gran majoria de la població s’empobreix.
Per això cal, com a d’altres Estats europeus, frenar aquesta desigual tendència, bo i limitant els salaris dels directius, vinculant-los proporcionalment al salari mínim dins d’una mateixa empresa. Aquesta iniciativa 1:12 (que una persona no pugui guanyar en un mes per sobre  del que un treballador de la mateixa empresa guanya en un any), avui, diumenge 24 de novembre, ja s'ha dut   a referèndum.
Per a la votació de dimarts, esperem comptar amb el suport de totes les forces d’esquerra i també de CiU i PNB. La iniciativa i proposta, tot i que novetosa (mai no s’ha dut a debat al Congrés) és important perquè en la mesura que es limita a cada una de les empreses hi fomentaria la redistribució dels beneficis via política retributiva. Això sí, caldria modificar l’article 26 de l’Estatut dels Treballadors. Val a dir, en aquest sentit, que la regulació laboral sempre ha pretès protegir els drets mínims dels treballadors, per la qual cosa una limitació de màxims no aniria en contra de la tradició en matèria de dret social.
A veure què dirà el PSOE! 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut