Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Per què és inacceptable la Llei de Seguretat Ciutadana de Fernández Díaz

|

- Publicitat -

Es INACCEPTABLE
1. QUE, pel que fa a les concentracions i manifestacions, no s’hi especifiqui que l’actuació de la policia es guiarà en tot moment per un enfoc de Drets Humans per tal de fer prevaler l’exercici del dret de reunió sobre el control i la seguretat.
2. QUE la policia pugui requisar o limitar l’exhibició de banderes o símbols (l’estelada, per exemple) llevat del cas que facin referència o incitin a l’odi (esvàstiques, per exemple).
3. QUE la policia pugui identificar un ciutadà sense lliurar-li, acte seguit, una còpia escrita del perquè ha estat identificat i que no quedi fixat de forma clara que no es poden dur a terme identificacions i escorcoll a persones basant-se en el seu origen racial o ètnic
4. QUE la policia pugui gravar les persones que participen en una concentració o manifestació i, en canvi, la ciutadania que hi participen no puguin gravar els comportaments dels membres del cossos de seguretat.
5. QUE la policia vegi ampliades les prerrogatives pel que fa a les batudes, fins ara limitades a situacions d’alteració efectiva de la seguretat ciutadana.
6. QUE no s’especifiqui que els escorcolls només es poder fer quan existeixen indicis objectius sobre un ciutadà o només amb la finalitat de prevenir delictes greus.
7. QUE es mantingui l’opacitat en els controls policials i que les autoritats no hagin de publicar-ne les dades i posar-les a l’abast de la Fiscalia General de l’Estat.
8. QUE es prohibeixin reunions, concentracions i manifestacions davant de les cambres legislatives (i fins i tot quan no estan reunides!) quan no comporten la pertorbació greu del seu normal funcionament.
9. QUE l’existència d’un fet violent aïllat pugui justificar dissoldre una manifestació, tot obviant l’exigència de diferenciar per part de la policia els manifestants violents del que no en són i que es pugui carregar sobre els organitzadors les responsabilitats generades per tercers.
10. QUE la manca de notificació (que només vol dir informar) a les autoritats per part dels organitzadors d’una manifestació o concentració provocada per fets imprevistos pugui comportar-ne la dissolució automàtica i la imposició de sancions.

Els republicans catalans vam presentar-hi una esmena a la totalitat en considerar que és un text legislatiu que significarà un pas enrere en els drets civils. Rebutjada l’esmena a la totalitat, ara entrarem en la fase del debat de les esmenes. Amb tot, la majoria absoluta del PP i la determinació reaccionaria i repressiva de Fernández Díaz ens fa pensar que costarà molt modificar-la.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut