Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

‘Homenots del Sud’

|

- Publicitat -

Josep Pla fou un dels primers escriptors en utilitzar aquest terme per designar, lloar i relatar les proeses d’aquells homes que s’havien distingit i havien fet història dins el nostre país. El periodista Xavier Garcia i Pujades, nascut a Vilanova, però vinculat en gran manera a les terres del sud, utilitzant de nou aquest terme ha publicat 122 entrevistes a manera de biografies de personatges representatius de la vida cultural, l’art, la lluita ecològica, la reivindicació ideològica, el món de la pagesia i la vida quotidiana de les comarques del sud. Ho ha fet en dos volums, en dues sèries i ja va camí de la tercera.

En el segon volum hi ha personatges com els historiadors Josep Sánchez Cervelló de Flix, un gran erudit i personalment un gran amic, i Josep Termes i Ardèvol, l’últim Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Malgrat que va nàixer a Barcelona, la seva mare era de la Fatarella i des dels quatre anys hi passa llargues temporades. En l’interviu, ell mateix ens diu: “ Vaig nàixer el 27 de juliol del 36, el mes i l’any més important de la Història de Catalunya. La meva mare va parir mentre mataven, cremaven i s’estossinaven”. Ella era filla de Cal Cugado i encara era família del músic Xavier Cugat, ja que el seu pare també era fill de la Fatarella.

Publicitat

Els 52 personatges que entrevista i biografia en aquest segon volum, sense excepcions, tots tenen un interès especial, però faré menció d’alguns amb qui he compartit vivències i amistat. El primer és l’Andreu Carranza, asconenc de naixement i que ara viu a Flix. Una gran promesa literària, dic promesa perquè malgrat que és un escriptor suficientment consagrat, amb el contracte que recentment a signat amb els agents literaris de Barcelona aviat serà conegut universalment.

Dels sacerdots i exsacerdots, recordo molt bé, per les seves classes de llatí, al periodista i professor d’ensenyament secundari Josep Gonell. Un home lluitador que no li tremolava la veu sempre que havia de defensar causes justes davant el bisbe de Tortosa i davant els capitosts de Fecsa. A mossèn Joan Antoni Martínez i Garcia, que ha deixat petjada en molts homes que han ocupat importants càrrecs en el nostre país. A Joan Rebull, sempre posant per davant la fidelitat i el compromís amb el poble, i a Joan Josep Rovira Climent, un home que escriu molt bé i un savi.

Entre els literats no puc de deixar de mencionar Joan Perucho, malgrat que va nàixer a Barcelona, pel seu treball sempre va estar vinculat a les terres del sud. Amb ell vaig compartir complicitats per l’estimada Franja de Ponent. Tampoc no puc oblidar-me del professor de l’institut de Tortosa Manuel Ollé i Albiol, amb qui cada any comparteixo unes bones xerrades a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent.

Entre els personatges que apareixen en el primer volum és obligatori citar a l’escriptor, periodista i polític Artur Bladé i Desumvila, del qual aquest any es compleixen cent anys del seu naixement. Per aquest motiu i durant tot l’any s’han organitzat actes per tots els pobles de la Ribera d’Ebre, la comarca on va nàixer, concretament a Benissanet, i que són coordinats pel mateix Xavier Garcia, del qual esperem que no tardi gaire temps a traure la tercera sèrie, perquè aquestes terres han donat i segueixen donant dones i homes amb aquest gran caràcter com és el cas de la Catalana de l’Any, Neus Català, filla dels Guiamets.

*Aquest article fa pocs dies va ser publicat al Diari de Tarragona, però com els articles d’opinió d’aquest diari no es poden llegir per internet, els que consideri interessants els tornaré a publicar en aquest bloc.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut