Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

‘Terra Lliure. Punt Final’

|

- Publicitat -

Dissabte passat, amb una curiosa coincidència amb el 76è aniversari de la proclamació de la República Catalana per part de Francesc Macià, el Canal 33 va emetre un reportatge que crec que hauria d’haver merescut l’honor de ser projectat dins de la programació del seu germà gran, TV3.

 Es tracta de "Terra Lliure. Punt final", produït per Batabat amb la solvent direcció del periodista David Bassa. Aquest documental, que s’oferirà a partir del dia 19 d’abril amb el número 55 de la revista Sàpiens, inclou vint-i-sis entrevistes que aconsegueixen donar una visió de conjunt del que va representar l’experiència armada a la Catalunya de les darreres dècades del segle XX.

Publicitat

Amb una posada en escena austera però molt convincent, el documental conté les visions de diferents militants i dirigents de l’organització, així com de víctimes dels seus atemptats o dels polítics que van aconseguir la seva dissolució. A més, el jutge Baltasar Garzón, màxim responsable de la cacera d’independentistes de l’any 1992, explica les impressions sobre l’operació que popularment va ser batejada amb el seu nom. Curiosament, Garzón també apareixia el dimarts passat en un programa emès pel segon canal de Televisió Espanyola escoltant compungit els testimonis de torturats per la dictadura argentina. Hauria estat bo que el megajutge hagués posat el mateix interès en indagar sobre els maltractaments patits per desenes de ciutadans del nostre país a les casernes de la Guàrdia civil en aquells tristos prolegòmens de les Olimpíades que, diuen, van posar Barcelona al món.   Jordi Creus, periodista i historiador

Publicitat

Opinió

Minut a Minut