Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Pel territori, la tradició, la cultura i el compromís social: Signem pel CSA Lo Maset.

|

- Publicitat -

Divendres 7 de desembre vaig tenir el plaer d’assistir, junt amb molta altra gent  de totes les edats, al primer assaig dels Xiqüelos i Xiqüeles del Delta, un projecte de colla castellera a l’ebre que comença a caminar gràcies a la iniciativa d’un grup d’ebrencs que ja formen part d’altres colles castelleres del país. La finalitat de l’escrit, però, no és parlar d’aquest projecte pioner al nostre territori, entre d’altres motius perquè encara sóc un desconeixedor del món casteller. Diversos mitjans locals si s’han fet ressò de la notícia tot entrevistant a  Meritxell, una companya ampostina acostumada a aixecar castells amb els Castellers de la Sagrada Família de Barcelona i, per tant, veu molt més qualificada en la matèria.
 
Personalment voldria posar èmfasi en l’espai que va acollir tan engrescadora iniciativa. Com explicaren els castellers ebrencs i tot i que es va demanar, degut a la manca d’antelació en la sol·licitud i a la incompatibilitat d’horaris pel fet de ser un pont festiu, aquest assaig no es va poder desenvolupar a cap equipament públic. Com a alternativa, es va disposar del Centre Social Autogestionat “Lo Maset” de Deltebre.

Aquest espai, inaugurat l’abril del 2012, és el resultat de gairebé 2 anys de treball desinteressat d’un grup de joves compromesos de Deltebre que, constituïts en Assemblea Popular i tal i com expliquen al seu manifest fundacional “Som persones amb inquietuds artístiques, culturals i socials que volem canviar la perspectiva de la societat actual respecte a l’estil de vida i la gestió de l’oci, oferir serveis per satisfer les necessitats de la gent i, en definitiva, oferir un nou àmbit obert a la participació ciutadana i la vida social del territori. Tot sense ànim de lucre.”

Publicitat

Com a resultat d’aquesta laboriosa feina (cal saber que l’espai en qüestió va ser rehabilitat pel col·lectiu degut al seu estat ruïnós fruit d’anys d’abandonament), i tot i el poc temps que porta en funcionament, les activitats que s’han obert  a la participació veïnal no han estat poques: tallers de risoteràpia, teatre, malabars, jocs tradicionals, programari lliure o dels esmentats castells, conferències diverses sobre cooperativisme o alimentació conscient, cinefòrums, concerts de grups locals i moltes altres que podeu consultar al seu lloc web.

En definitiva, es tracta d’una iniciativa encomiable que encara té més raó de ser en l’actual context de retallades de la despesa pública en tots els serveis però especialment en cultura o joventut. Per tant, encara que l’Assemblea no pretén accedir a subvencions per tal de mantenir la seva independència, la feina que fa hauria  de ser potenciada i facilitada des de tots els àmbits, sobretot públics.
Res més lluny de la realitat, però, l’únic que han trobat des de l’Ajuntament de Deltebre han estat entrebancs. Condicions inassumibles a l’hora de poder utilitzar els espais públics del poble, incompliments de la paraula donada en reunions amb responsables municipals o l’assetjament continu i injustificat per part de la policia municipal han portat a la gent del Maset a redactar un manifest de suport amb el que es recullen signatures per a que el projecte pugui continuar caminant.

Com a ciutadà ebrenc, àvid de noves iniciatives socioculturals i amant del territori i de la seva gent, jo ja he signat. Tu encara no? Els trobaràs al C/ estació 45 de Deltebre tots els dimecres a partir de les 17 hores o a les xarxes socials i google tot escrivint “Assemblea Lo Maset”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut