Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

La independència com a eina per canviar el sistema

|

- Publicitat -

Com es pot avaluar la feina d’un càrrec electe? Disposem d’eines objectives a les nostres mans per a poder fer-ho? Ens podem refiar només amb el que diuen que faran o el que en ressalten els mitjans de comunicació? Quants anys fa que s’està parlant de la llei de la transparència? Cal una llei com aquesta per a que una administració pública pugui ser transparent? O només és una excusa més? Arribarà algun dia a tenir-ne una l’estat espanyol que sigui igual que les dels països nòrdics? Quants anys calen per a fer una llei així?Pot una política presentar una declaració de béns al Senat on no ha declarat el sou que cobra del partit i on mostra que amortitza més hipoteca que el sou net que diu cobrar i no passar res? Com és que la justícia és tan lenta i té tants pocs recursos?

No fa gaires dies em van preguntar si això no seria igual en una Catalunya independent. La meva resposta va ser que estaria a les nostres mans: Seria i serà una oportunitat única per començar a construir un estat de zero. A part de votar la independència, entre d’altres coses, també haurem de viure el procés de creació d’una nova Constitució i estarà en les nostres mans el que ha d’incloure i aprovar-la. Tenim la oportunitat de incloure-hi que volem més participació ciutadana, més transparència, llistes obertes, el respecte al medi ambient… S’hauran de fer noves lleis, s’haurà de reformar la justícia, … en definitiva, crear un nou estat ens obligarà a canviar el sistema actual.

Publicitat

Per contra si ens quedem a Espanya, sincerament, crec que serà impossible canviar res, les oligarquies que des de fa segles controlen l’estat no deixaran que canviï res. O el que és pitjor, ho canviaran tot de manera que per a ells no canviï res. Només cal repassar la historia i alguns arbres genealògics per a poder-ho comprovar. 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut