Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Les beques a Catalunya

|

- Publicitat -

Els estudiants catalans representen un 17% de l'alumnat de l'estat espanyol, però reben només el 8% de les beques. Per si hi ha dubtes, les beques són competència de l’estat. Els partits unionistes ens repeteixen contínuament que estan preservant la igualtat entre tots els ciutadans de l’estat. M’agradaria veure com aquestes formacions polítiques expliquen i defensen aquesta xifra als seus votants.

Un exemple semblant el trobem quan el Ministeri de Foment va reconèixer que devia a Catalunya uns 5.500 milions d’euros en obres ferroviàries, inclosa la línia de Vic. La pregunta que ens hauríem de fer tots els catalans és on van acabar invertint finalment aquests diners.

Publicitat

La resposta a la negativa dels diferents governs centrals a un finançament just a Catalunya i a la falta d’inversions l'hem de buscar fora de Catalunya:

  • Faro de Vigo: La independencia de Cataluña costaría a la comunidad gallega entre 800 y 1.100 millones de euros. Es el cálculo de un estudio realizado por el Foro Económico de Galicia.
  • El Mundo: El PP extremeño destaca que el hecho de que Cataluña quede fuera del actual sistema de financiación autonómica al disponer de un cupo “supondría que el resto de comunidades del régimen común perderían hasta 16.000 millones de euros al año”.

Crec que cal partir del fet que cada euro que es quedi a Catalunya, serà un euro que deixarà d’anar a d’altres regions d’Espanya. De diàleg, només en veurem entre forces unionistes per evitar que no perdin cap euro. I tingueu clar que només establiran un diàleg amb les forces catalanistes quan aquestes acceptin la “rendició”. Una rendició que no vindrà acompanyada de cap millora fiscal. Possiblement passarà al contrari, vindrà acompanyada d’un pitjor finançament ja que ens faran pagar la factura de la gosadia d'haver intentat plantar-los cara.

I mentre des del Govern Central se’ns diu que aplicaran tot el pes de llei al “desafío catalán”, sabíeu que ells porten 20 anys incomplint les sentències del TC en matèria de beques

Publicitat

Opinió

Minut a Minut