Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Camí a la República

|

- Publicitat -
M’agradaria iniciar el meu primer article de 2018, amb un record especial per als presos i exiliats polítics que en aquest moment  tenim a Catalunya: Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Quim Forn, Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret. 
A la votació del Referèndum de l’1 d’octubre, i la posterior aplicació del 155, el món sencer va poder veure com les gastava l’estat espanyol quan una part dels seus ciutadans van volen votar sobre una qüestió no prevista per la seva particular visió “del imperio de la ley”. 
 
A part d’usar el 155 per intentar carregar-se la poca autonomia catalana, també l’han estat usant per emportar-se obres d’art, per no aplicar partides pressupostaries a la sanitat catalana, tancat les delegacions catalanes a l’exterior o per reprendre el transvasament de l'Ebre sense cap oposició. Però també ha servit per internacionalitzar el conflicte, un fet que neguen, però algunes cancelleries europees ja han començat a fer propostes.
 
És important que siguem conscients que el resultat del 21D va donar molta força a aquesta internacionalització del conflicte. Els favorables al 155 disposaven d’un escenari molt favorable i fet a mida: Tenien la majoria de mitjans d’informació, tan públics com privats, publicant informacions esbiaixades i fent campanya de la por. Per contra, els favorables a la República tenien diversos candidats exiliats, a la presó o en llibertat sota fiança.
En aquesta situació tan negativa les forces a favor de la República guanyen d’una manera inqüestionable, tant en vots i escons, amb una participació sense precedents. I on no cal oblidar el detall que els vots del Sí segueixen creixent a cada nova votació, i les àrees metropolitanes és on ho fan amb més força.
 
Ara es farà Govern, amb molta seguretat es restituirà el que ja teníem i començaran les negociacions a nivell internacional. Per què sinó en Moragas, el gran escuder de Rajoy marxa com ambaixador a la ONU?
Aquest any pot ser difícil per l’estat espanyol, la crisi del deute i del sistema de les pensions s’accentuaran, el de la corrupció anirà a més, el de la nul·la separació de poders es farà palpable, sortiran molts detalls de la investigació de l’Imam de Ripoll i entre tot això, els estats es començaran a plantejar: Què hi guanyem si Catalunya s’independitza?
Publicitat

Opinió

Minut a Minut