Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

El cost de ser espanyols

|

- Publicitat -

Un divendres de setembre de 2010 a un edifici d’oficines de la plaça Catalunya de Barcelona, hi havien penjades unes pancartes del Cercle Català de Negocis. En una s’hi podia llegir: Espanya ens costa 60 milions d’euros cada dia. Vaig pensar que eren molts diners però encara no m’havia fet a la idea del que representaven. Ja a casa, i uns dies després vaig fer una operació que encara no em deixa dormir: comptar el que ens costa Espanya cada mes: sortien 1.800 milions d’euros. D’aquí en vaig extreure que amb aquesta quantitat de diners es podien pagar 1,8 milions de sous de 1.000 euros cada mes!

Per a comparar ordres de magnituds també he buscat algunes dades: a Catalunya el mes desembre hi havia 2,5 milions de treballador afiliats a la seguretat social, uns 560 mil aturats i uns 1,5 milions de jubilats. Què cadascú que llegeixi aquestes dades en tregui les seves conclusions, les meves són molt contundents.

Publicitat

Aquest espoli, s’ha produint durant dècades i tots els partits que ens han governat fins ara (CiU, PSC, ERC, IC o PP) ho han permès, ignorat o fins i tot negat. Després de la segona retallada de l’estatut, i mentre aquests mateixos partits tornaven a parlar de concerts, referèndums i federalisme, va tornat a haver-hi un altre atac contra la immersió lingüística a Catalunya. I ara, estem assistint al preludi d’un altre contra la Generalitat i les seves competències.

Alguns dels partits de sempre negaran aquests atacs, d’altres no defensaran prou els interessos catalans i la resta, ens vendran qualsevol victòria, per petita que sigui, com un gran pas endavant (com lo de permetre parlar el català al senat), però alhora ignorant o fins i negant les derrotes que l’hauran precedit i no vull tornar a esmentar. I és que per aquests partits, cal passar pàgina el més ràpid possible per a que els votants s’oblidin d’aquests petits detalls abans de les properes eleccions. Detalls com el dèficit fiscal, que permetria augmentar el pressupost de la Generalitat en més d’un 50% o tapar els deutes que tenen els ajuntaments catalans. Però com que d’això no se n’ha de parlar, haurem de reduir el pressupost de la Generalitat en més d’un 10% i ja veurem com acaben els dels nostres ajuntaments.

Aviat hi tornarà a haver eleccions, i encara que siguin municipals, ens toca reaccionar donant un vot de càstig a tots els partits que han permès aquest espoli. El futur del país, dels nostres pobles i la seva gent està en joc.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut