Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Què està passant a la secció d’esports de TVC?

|

- Publicitat -

Desmarcant-se de la bona salut que gaudeix el Futbol Club Barcelona en la seva vessant més esportiva, observo desconcertat com el mitjà públic català de referència, Televisió de Catalunya, ha fet diversos canvis en el bon rumb anterior de la seva secció d’esports. Alguns d’ells, difícils d’entendre, des del meu punt de vista, i més lligats a aspectes clarament polítics que no pas purament periodístics i professionals.

Aquest és el cas, per exemple, de la mesura adoptada per la direcció del departament d’oferir a l’espectador només aquella informació que compti obertament amb l’aprovació i beneplàcit del club blaugrana. Si no, no s’entén la poca cobertura donada sobre l’acomiadament d’un mite de l’handbol català i mundial com l’Enric Masip, símbol del Barça i part del seu escut, destituït del club fa pocs dies. Crec que més enllà de la roda de premsa del ja exdirector esportiu, TVC hauria hagut de donar més espai a posteriors tertúlies relacionades amb aquesta dràstica destitució tan estranya i sorprenent tant en la forma com en el fons. En aquest sentit, serà interessant veure el seguiment que la cadena li atorgui aquesta setmana a les rodes de premsa de Joan Laporta –condemnat a presentar un aval de 23 milions d’euros per les pèrdues de la temporada 2002-03, juntament amb 7 ex directius de la seva època com a president del Barça– i de Vicenç Pla –soci que va presentar la demanda contra Laporta i la seva Junta–, així com l’evolució i repercussió pública que vagin tenint els esdeveniments a partir de totes dues intervencions i del previsible intercanvi de declaracions que s’intueix hi haurà a continuació.

Publicitat

Ara bé, el cas més clamorós d’aquest canvi en la manera de fer de la secció d’esports, va ser, però, l’acomiadament de Xavi Torres com a presentador del Hat-Trick Barça, a l’inici de la present temporada. El conductor i cara més visible d’aquest programa setmanal  que s’emet les nits del diumenge a Esport 3 va ser reemplaçat de manera fulminant pel també periodista esportiu de la casa Bernat Soler. Si únicament tenim en compte els aspectes purament professionals, la decisió, presa poc abans de començar el nou curs, va ser del tot incomprensible. No només Xavi Torres reunia les qualitats necessàries per seguir encapçalant un programa d’aquestes característiques, sinó que a més va tenir durant tot aquest temps que va estar al capdavant del Hat-Trick, la ja inexistent virtut de fer-lo entretingut i amè sense necessitat de recórrer al periodisme gris i sensacionalista que s’estila últimament en la petita pantalla. Torres té el coneixement suficient propi d’un esportista que ha mamat el futbol des del terreny de joc, circumstància que el va permetre aportar contingut, anàlisi i reflexió a un programa de futbol diferent, amb personalitat i allunyat de la resta d’espais predominants actualment.

Sembla evident, per tant, que la raó principal per la qual l’actual cap d’esports de Televisió de Catalunya, el Sr. Josep Maria Farràs, ha decidit instaurar uns canvis no massa ètics dins la cadena, és únicament la insistent necessitat d’aquest senyor a prioritzar una relació amb la directiva del Barça marcada pels interessos, i deixant en un segon pla la notícia informativa. Per a Farràs és més important no perdre la complicitat amb el club que la funció periodística d’informar als espectadors. Decebedor.

Segueix JORDI PLANAS a Twitter fent click a: @jplanas10

Publicitat

Opinió

Minut a Minut