Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Polítics gestors o funcionaris fraudulents?

|

- Publicitat -

Els polítics i la seva professió han evolucionat, però inesperadament no cap endavant. És curiós que amb el pas del temps i, per tant, amb més anys de democràcia, això sigui així, però si ens parem a analitzar aquesta evolució veurem que efectivament la situació és tan lamentablement preocupant com us comento.

Mirant uns anys enrere, tota persona interessada en aquest món arribava a tenir càrrecs polítics a una edat més avançada que l'actual, és a dir, si bé es podia donar el cas que es dediquessin molt abans a la política, no passaven a ser professionals i per tant a viure i cobrar d’aquesta feina pública fins ben entrada la pròpia maduresa personal. Abans d'arribar a aquest punt i ser considerats oficialment com a polítics, havien de dedicar una gran part del seu temps a altres tasques privades de les quals vivien. La política començava, per tant, de forma vocacional i en la majoria de casos conduïda per una voluntat de canvi. Era un sentiment, no una professió. Eren altres èpoques on hi havia dictadures, exilis, repressions i presó. Es vivia d'una manera diferent i molt més intensa, motivada per situacions històriques molt dures i viscudes en primera persona. Dècades enrere els polítics eren en una primera etapa gestors de la vida privada (empresaris, financers, advocats, metges…), i un cop arribada a la plena maduresa professional canviaven de feina passant a dedicar la totalitat del seu temps, no només una part, i ja de forma remunerada, a la política. Gairebé sempre portats per la il·lusió d'un canvi.

Publicitat

Actualment els polítics comencen ja a ser-ho amb tan sols vint anys. S'inicien fent de secretaris remunerats de la secció local de les joventuts d'un partit, posteriorment esdevenen regidors d'algun municipi local, etc. Així successivament. Són membres de la classe pública ben aviat i no fan mai més res que sigui diferent. En quant a aquells que s'inicien una mica més tard, ho fan després d'haver realitzat feines com a funcionaris o professors, sent molt pocs els polítics que arriben provinents del comerç, la indústria o la classe privada en general.

Això és al meu entendre un descomunal error i la via més ràpida cap a la mala gestió d’unes persones que l’única cosa que els interessa és viure bé i durant el màxim de temps possible, independentment de les millores aconseguides per al seu país i per a la seva gent, i amb un objectiu tan tenebrosament clar com és el de prendre’ns descaradament el pèl a tots els ciutadans.

Pots seguir JORDI PLANAS a Twitter fent click a: @jplanas10

Publicitat

Opinió

Minut a Minut