Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La cantarella espanyola

|

- Publicitat -


 

Aquesta és la cantarella que el feixisme espanyol ha anat inculcant amb el temps a tothom qui escoltava. La mateixa cantarella de totes les nacionalitats imperialistes. El castellà no és cap llengua universal; és una llengua local, pròpia només dels països on es parla castellà. Amb el castellà no pots anar pel món; pots anar a Sud-amèrica i a Espanya, i prou. L'anglès és la “llengua universal” perquè es parla a tot el món, i perquè gent de tots els països la fan servir per parlar amb altra gent de tots els països. Després de l'anglès, potser i de molt lluny, vindria el francès, que es parla a Nord-amèrica, a Europa, i a mitja Àfrica. L'argument de “llengua universal” per sobreposar el castellà al català, no només no val perquè de cap manera la castellana és una “llengua universal”, sinó que a més és un argument propi de mentalitats feixistes, imperialistes, i en definitiva, pobres.
                     
S'ha de conscienciar a la gent que el català és una llengua tan digne com qualsevol altra. Totes les llengües i cultures aporten riquesa, excepte les llengües i cultures que pretenen substituir-te la teva. A Catalunya no som bilingües, som un poble en transició cultural, i o defensem qui som, o ho deixarem de ser.
                   
No hem de perdre mai la oportunitat d'enriquir-nos culturalment, però tampoc hem de permetre que cap altre català es torni a creure les mentides i les històries de la superioritat espanyola, superioritat gairebé racial que ens han explicat sempre, més o menys subtilment, amb cantarelles com la del vídeo. Mai ningú s'ha de sentir menys per ser català.

Publicitat

L'orgull identitari m'agradaria viure'l amb normalitat, com qualsevol poble just del món. M'agradaria veure aquest orgull pels carrers, per les places; amb plaques commemoratives d'èxits nostres passats, o escultures de personatges importants de la nostra història, tot part del que ha ajudat a forjar la que avui és la nostra identitat. Som una nació que ha resistit a dècades de feixismes i absolutismes, i en podem estar orgullosos. Només aquesta, la nostra “resistència”, ja es val prou per si sola perquè li dediquem places i monuments al seu honor.

@jordiqueralto

Publicitat

Opinió

Minut a Minut