Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Txèquia

|

- Publicitat -

L’amic Lluís Bassas seguidor incansable del Bloc em fa arribar una sinopsis d’un article sobre Txèquia. Pel seu interès ho penjo:

La estrella de les monedes en el darrer deceni ha estat la corona txeca: s’ha apreciat 135% respecte del dòlar nordamericà i 61% respecte del euro.
La revalorització de la corona txeca és front tota moneda dels països amb qui comercia.
Indústria molt activa i productiva, i bona governança fiscal i monetària, podent-se haver aprofitat de les mesures d’estímul empresarial tant internes com externes al llarg de la crisi financera internacional (sobretot a l’indústria d’automoció). Avui estan a un nivell de producció industrial igual a la pre-crisi.
la producció industrial cresquè un 12,7% entre 12.2009 i 12.2010.
Superàvit pressupostari recuperat el passat gener després d’uns mesos amb dèficit. Endeutament actual < 50% PIB
La desocupació ha crescut els darrers mesos del 5 al 9,7%, per tant no s’ha recuperat encara el nivell socio-econòmic pre-crisi.
Superàvit comercial amb l’exterior des de sempre, el que fa que augmentin sempre les reserves de divises.
Aquest fet fa que Txèquia es pugui donar el luxe no solament de revaloritzar la seva moneda, sinò que s’aporfita d’això: la forta moneda fa creixer la capacitat de despesa dels txecs, i alhora frena la inflació provinent de la despesa en les cares matèries primeres energètiques.
L’index de preus de producció i de consum, però, logicament han estirat força els darrers mesos, el que fa que el banc central es pugui plantejar polítiques monetàries restrictives pujant el preu del diner, avui al 0,75%, cosa que encara faria volar més la revalorització de la corona txeca. 
Productivitat i competitivitat, malgrat la revalorització de la moneda. Enveja sana, oi? però per a aprendre!!!
http://faz.net/-01oeps 

Publicitat

Poso l’enllaç de la darrera peça de Regió7 i diari de Girona http://www.regio7.cat/economia/2011/02/13/del-petroli/128342.html 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut