Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Municipis per la independència

|

- Publicitat -

L’Assemblea Nacional  Catalana (ANC) al seu Full de ruta 2015-2016 aprovat a Lleida el passat diumenge 12 d’abril , considera que la societat catalana ha d’estar preparada i disposada a actuar, democràticament i pacífica, en qualsevol dels escenaris polítics que es puguin arribar a produir arran de la convocatòria de les eleccions anticipades previstes pel 27 de setembre d’enguany.
Per l’ANC aquestes eleccions prenen un caràcter plebiscitari i constituent i en aquest context preveu dos possibles escenaris: En el primer, encara que no es va ser possible la celebració de la consulta del 9 de novembre passat amb les condicions legals pel seu ple reconeixement, les eleccions anticipades seran l’inici del procés de constitució del nou Estat independent. En el segon cas, si es dona la situació d’intervenció o de suspensió del règim autonòmic català per part de l’Estat espanyol, caldrà crear l’Assemblea de càrrecs electes de Catalunya.
Aquesta assemblea, formada pels diputats del Parlament de Catalunya (estigui oficialment dissolt o no) i pels alcaldes de tots els municipis catalans que donin suport al procés o els regidors en qui el Ple municipal delegui la representació, com a representants incontestables del poble català, haurà de procedir a la declaració d’independència i a demanar l’empara de les institucions internacionals, especialment de les europees.

Independència i món local
Per aquest motiu, per a l’ANC és important aconseguir, a les properes eleccions municipals del 24 de maig, una majoria sopranista al màxim d’ajuntaments de Catalunya i el seu compromís amb el procés de constitució del nou Estat independent. Perquè és molt probable que aquesta tasca recaigui, en bona part,en els ajuntaments catalans, a més de en el Parlament, així com també en la societat civil organitzada. Per això serà fonamental que l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i les entitats municipalismes impulsin aquesta Assemblea de càrrecs electes, per disposar de les estructures polítiques i administratives que siguin necessàries.  
L’AMI té com objectius esdevenir un ampli espai de debat on compartir idees, iniciatives (legals o cíviques), experiències, informació, eines de gestió i tot allò que pugui ésser útil per dur el poble de Catalunya cap a la independència per tal d’assolir les plenes competències municipals, fomentar i defensar els drets nacionals i conscienciar a la ciutadania de la necessitat que Catalunya pugui exercir el seu dret a l’autodeterminació.
En aquest sentit, acaba de presentar la Declaració municipalista de Cervera, on demana que s’afavoreixin els pactes entre partits sopranistes després de les eleccions del pròxim 24 de maig. El manifest també suggereix un text de suport al procés per a l’acte de jurament o promesa de la presa de possessió dels nous càrrecs electes tot posant-se a disposició del nou Parlament i del nou Govern de la Generalitat escollit a les eleccions del 27 de setembre.
El document demana als candidats municipals de totes les formacions polítiques sobiranistes que prometin o jurin el càrrec esmentant el següent text:“Per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, anuncio que resto a la disposició del nou Parlament, del president i del govern de la Generalitat de Catalunya que sorgeixi de les eleccions del 27 de setembre de 2015, per exercir l’autodeterminació del nostre poble i proclamar, juntament amb totes les institucions, l’Estat català, lliure i sobirà”.
Cal afegir que aquesta declaració també anima a “reafirmar el compromís dels nous ajuntaments per la transparència, la lluita activa contra la corrupció, el foment de la participació dels ciutadans en els afers municipals, així com prioritzar polítiques basades en la igualtat d’oportunitats, el manteniment de serveis públics, pensant en els conciutadans que més pateixen i més ho necessiten”.
Personalment considero que és fonamental que la proposta de l’Assemblea de càrrecs electes es faci extensiva també als municipis, especialment els mitjans i grans de l’Àrea metropolitana de Barcelona,  on no  hi haurà alcaldies sobiranistes però si que podrien participar representants dels grups municipals  que s’hagin afegit al procés endegat per l’ANC i l’AMI.
Només així podrem involucrar de debò a una part important del món local metropolità en el procés d’independència, i alhora d’impulsar aquest procés des de ciutats com L’Hospitalet, Badalona o Santa Coloma de Gramenet.
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut