Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El nom d’Europa és una paraula grega

|

- Publicitat -

   És tant evident que resulta innecessari dir o fer notar que el nom del nostre continent prové d’un mot grec. En aquests dies en que vivim el desenvolupament de la crisi hel•lènica, gairebé com un drama clàssic, no ens cansarem prou de sentit dir que justament aquell país és el bressol de l’actual Unió Europea. Tota Grècia està a punt de ser desnonada sense la solidaritat d’una plataforma d’afectats internacional i amb la col•laboració del cor dels mitjans de comunicació oficials.                                                                                                                                                    
També l’euro?                                                                                                                                                                                                                     
Òbviament, també el nom de la moneda única europea, l’euro, és d’origen grec. Tota una paradoxa, que també és un concepte que anomenem amb un terme del grec clàssic.                                                                                                                                                                                                    
Segons la versió més acceptada, el nom d’Europa prové del grec ‘eurýs’ i ‘óps’ que significaria ‘ull ampli’ i que podria identificar-se amb la Lluna, una imatge fecundant. Una altra versió considera que el nom és de procedència dels seus veïns fenicis i del mot ‘ereb’ (ponent), en oposició a ‘assou’ (llevant), que seria l’origen de la denominació del continent asiàtic. I pels fenicis a ponent hi eren els grecs…

Resposta grega amb democràcia, calma i decisió.                                                                                                                                                                                                                        

Publicitat

El president grec Alexis Tsipras ha dit en el seu discurs de fa uns dies als ciutadans grecs que, davant la convocatòria de la consulta del diumenge pròxim, han de respondre amb democràcia, calma i decisió. Us sona? Aquestes són les frases finals del seu missatge, un dels millors dels darrers temps: Faig una crida a decidir des de la sobirania i la dignitat –com exigeix la història de Grècia- si devem acceptar el desorbitat ultimàtum que demana una eterna i estricta austeritat humiliant, sense la perspectiva de que en algun moment puguem posar-nos dempeus, social i econòmicament. Devem respondre a l’autoritarisme i a la dura austeritat amb democràcia, amb calma i decisió.                                                                                                
Grècia, el bressol de la democràcia, ha d’enviar un clar missatge democràtica a la comunitat europea i mundial. I jo personalment em comprometo a respectar el resultat de la seva elecció democràtica, sigui la que sigui. Estic absolutament segur de que la seva elecció farà honor a la historia del nostre país i enviarà un missatge de dignitat a tot el món.
En aquest moments crítics, tots tenim que recordar que Europa és la casa comuna de tots els seus pobles. Que a Europa no hi ha propietaris i hostes.

Grècia és, i continuarà essent, una part integral d’Europa, i Europa una part integral de Grècia.                                                                                                                                                                                                                                 

Però una Europa sense democràcia serà una Europa sense identitat y sense brúixola. Faig una crida a tots vosaltres per actuar en el sentit de la unitat nacional i perquè amb calma, prenem una decisió digna. Per a nosaltres, per a les generacions futures, per a la historia grega. Per la sobirania i la dignitat del nostre país.   

Publicitat

Opinió

Minut a Minut