Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

DENIP

|

- Publicitat -

Ghandi, ‘l’anima gran’ o ‘Mahatma’, va morir assassinat el dia 30 de gener de 1948. En aquesta data es commemora el seu record i llegat des de fa 52 anys amb la celebració del Dia Escolar per la No Violència i la Pau: el DENIP.
Aquesta diada té l’objectiu de promoure els valors de la cultura de pau, la no violència  i la resolució pacífica dels conflictes entre els infants i els joves partint de l’àmbit escolar.
Es tracta d’una acció singular no governamental ni oficial coordinada dels centres escolars centrada en l’educació per a la no violència on es fan actes simbòlics, tallers, debats, lectura de manifestos, xerrades i exposicions diverses per a sensibilitzar en pro de la convivència i el diàleg actiu aquí i arreu del món.
L’impulsor va ser el poeta i pacifista mallorquí Llorenç Vidal, molt abans que les Nacions Unides ho hagin començat a reconèixer i que s’hagi extens a molts països, alguns dels quals, a l’hemisferi sud, el celebren el dia 30 de març per adequar-lo al seu propi calendari escolar. Els refugiats, la pau i la no violència

Dia escolar per la no violència i la pau i els refugiats
Enguany la Fundació per la Pau, ara actualitzada i anomenada FundiPau, ha proposat als centres escolars i educadors una proposta didàctica, per alumnes de primària a batxillerat, per tractar a l’aula el tema dels refugiats: D’on i per què fugen els milers de persones que en els darrers mesos estan arribant a les fronteres d’Europa? Com els acollim i com els tractem? Com és la seva vida d’exiliats?
El motiu és que els més joves no es quedin només amb les impactats imatges de la televisió on un nombre enorme de persones intentes arribar als països europeus gairebé a qualsevol preu arriscant la seva vida i la dels seus fills o que rebin la propaganda xenòfoba dels que els consideren una amenaça pel nostre benestar i fins i tot atempten contra ells. Per això són necessaris materials didàctics per entendre millor els motius i l’experiència dels que han hagut de deixar casa seva sense saber en absolut amb que es trobaran pel camí i en el lloc de destí. Perquè ja són, segons l’ACNUR, més de 4 milions de refugiats sense comptar els prop de 8 milions de sirians que estan desplaçats dins del seu país i els milers més d’altres conflictes al Magrib i l’Àfrica.
A Catalunya cada curs més escoles, instituts, centres oberts i esplais de moltes ciutats hi participen en aquesta jornada per la no violència i la pau però cal destacar que el mèrit recau sobretot en les professores i professors voluntaris que es comprometen i aporten la seva creativitat i dedicació sense gaire suport.
Fins i tot, amb l’ajut de la Fundació per la Pau, s’ha elaborat un ‘mapa’ a la seva web per recollir, visualitzar i localitzar totes les activitats que les escoles i entitats duen a terme durant la jornada que aquest cop la majoria han celebrat el divendres dia 29.
Per això, i en memòria de Gandhi, visca el DENIP!

Publicitat

Podreu trobar més informació a: www.fundipau.org/denip

Publicitat

Opinió

Minut a Minut