Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Dia d’Europa

|

- Publicitat -

La pau i la unitat del continent són els motius centrals de la celebració del Dia d’Europa que es celebra avui, dia 9 de maig, en la commemoració de l’aniversari de la declaració fundacional que el francès, d’origen alemany i luxemburguès, Robert Shumman va fer en 1950.
En ella exposava la idea de la futura cooperació europea per estalviar una nova guerra mundial a través fonamentalment de la integració econòmica comuna que, després de diverses etapes, va donar origen a l’actual Unió Europea.
 
I la europea?
 
Aquesta és ara l’Europa dels indignats francesos de la ‘Nuit Debout’ a Paris, de la decisió de  cobrir les estàtues nues dels Museus Capitolins de Roma durant la visita del president iranià, del Brexit i del Grèxit, dels Papers de Panama o de Luxemburg, del vergonyant acord amb Turquia per evitar l’arribada de refugiats a les costes de la mediterrània, de la proposta holandesa per retornar els arribats a Grècia, de la confiscació de béns als refugiats i limitar el reagrupament familiar a Dinamarca o Suïssa, els controls migratoris de Suècia, dels milers d’infants immigrants perduts  o ‘desapareguts’, dels nàufrags sense rescatar a les illes gregues  i en general al fracàs de la política europea davant aquest drama que s’ha convingut a denominar com els més important des de la Segona Guerra Mundial.
 
I el que és més greu: l’Europa dels acords secrets de negociació del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions amb els Estats Units d’Amèrica: el famós però perillós i inconegut TTIP.
 
Però també és l’Europa nostra que vol reformar la política comú d’asil i vol multar als països que rebutgin acollir refugiats amb 250.000 € per persona, de l’acord exemplar per a la celebració del referèndum escocès per la independència, de la primera presidenta del Parlament holandès d’origen marroquí, l’alcaldessa de París de cognom espanyol o el nou alcalde de Londres de família emigrant de l’Índia i el Paquistan, el primer ministre gal d’origen català, el reconeixement internacional de Kossove… I la de les ‘ciutats refugi catalanes’, per descomptat. 
 
Tess i Shummann
 
I sobretot és la de la nostra nova autèntica heroïna europea, l’activista sueca, nascuda a Colòmbia, ‘Maria Teresa’ Tess Asplund, que es va enfrontar tota sola, en un impuls d’indignació a una manifestació de 300 neonazis a la ciutat de Borlänge: tot un símbol de dignitat i rebuig al racisme i la xenofòbia que hem de reconèixer, valorar i reproduir.
És ella, i tots els altres exemples que m’he deixat d’esmentar, un símbol prou significatiu de que una altra Europa més justa i solidària és possible?
 
Com deia Shummann a la seva declaració:La pau mundial no pot mantenir-se sense uns esforços creadors equiparables als perills que les amenacen. Europa no es farà d’un cop ni en una obra de conjunt: es farà gràcies a realitzacions concretes que creen en primer lloc una solidaritat de fet.
 
I mentrestant encara esperem que dirà Europa del procés independentista català…

 
#DiaEuropa

Publicitat

Opinió

Minut a Minut