Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Som Comerç Just

|

- Publicitat -

‘Som comerç just’ és el nou nom a partir d’ara de la Festa del Comerç Just que enguany es celebra a moltes ciutats catalanes en diverses dates durant aquest mes.

Encara que és avui dia 14 de maig quan es commemora el Dia Mundial del Comerç Just, concretament el segon dissabte de maig, hi ha tot un extens programa d’activitats organitzades arreu de Catalunya coordinades en una campanya de sensibilització que ja fa 17 anys que es fa.

Publicitat

El seu objectiu central és promoure i destacar la importància del comerç just,  la banca ètica i la economia solidària.
 
La força del consum responsable
Segons l’Organització Internacional del Treball gairebé 21 milions de persones arreu del món realitzen treballs forçats i es troben en situacions similars a l’esclavitud. Alhora, el treball infantil afecta 168 milions de nens i nenes, la meitat dels quals realitzen feines perilloses.
Les Nacions Unides ofereixen dades més que preocupants sobre les desigualtats de gènere: les dones guanyen un 24% menys que els homes, el 70% de la pobresa mundial es concentra en les primeres i es calcula que 7 de cada 10 persones que moren de gana al món són dones o nenes.
El sistema actual, cada cop més en crisi, genera profundes desigualtats: la pobresa continua afectant mil milions de persones i les desigualtats han augmentat, l’1% de la població mundial posseeix la meitat de la riquesa global, mentre que el 80% de la població se’n reparteix només el 6%.

Hi  ha opcions
Per altra banda, cal constatar que tant el comerç just com la banca ètica estan en auge a casa nostra en aquests moments i, paradoxalment, malgrat la situació de crisi que ens afecta a tots. Hi ha més demanda i més oferta d’aquest tipus de producte i la ciutadania cada cop és més crítica amb la lògica de l’obtenció del màxim benefici per damunt dels drets de les persones, de les condicions laborals dignes i de la preservació del medi ambient.
I alhora cal reconèixer que la possibilitat d’un nou model econòmic més ètic i solidari és ja una realitat a Catalunya
Per començar, podríem canviar d’hàbits de compra i estalvi, reparar en lloc de comprar coses noves, optar per allò local, pensar si necessitem alguna cosa o “ens obliguen” a comprar-la, reprendre el contacte amb l’horticultura, fomentar el compartir objectes o coneixements, fer més barri o poble. Això significa partir d’una reflexió com a consumidors: allò que triem afavoreix un model econòmic i social o un altre, cal ser crític i conscient a l’hora d’omplir la nostra cistella de la compra.
Les postres opcions són clares i evidents: finances ètiques d’entitats bancàries que no inverteixin en indústria armamentística, proveïdors d’energia elèctrica respectuosa amb el medi ambient, els treballadors, les persones i els països empobrits, programari lliure,  empreses cooperatives, etc…
Aquesta campanyaestà impulsada per un consorci format per SETEM Catalunya, Alternativa 3, Fiare, FETS-Finançament Ètic i Solidari-, OxfamIntermón i la Xarxa d’Economia Solidària.

#SOMCOMERÇJUST

Publicitat

Opinió

Minut a Minut