Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

2015 Any europeu pel desenvolupament

|

- Publicitat -

La designació dels anys europeus per a diversos temes i campanyes, com la dels anys internacinals de les Nacions Unides, no és cap novetat, ni tampoc que es donin a conèixer per aquestes dates. En aquest cas, si que és una novetat que el pròxim any que estem a punt d’estrenar, el 2015 serà el primer any europeu que es dedicarà als assumptes exteriors: el desenvolupament i la cooperació internacional. No ha de ser estranya aquesta decisió perquè la Unió Europea és actualment el major donant d'ajuda pública al desenvolupament del món.
Cal tenir en compte que l’any 2015 és un any especial perquè és l’any de la fita límit per assolir els anomenats Objectius de Desenvolupament del Mil•lenni, establerts el 2000 per la comunitat internacional, i ha de començar la definició dels objectius que els succeiran – els que sembla que s’anomenaran: Objectius del desenvolupament sostenible.
També fa 4 anys de l'adopció de l'Agenda per al Canvi (projecte de la Comissió Europea per enfocar millor l’ajuda al desenvolupament i assegurar que arribi realment als sectors i els països que més ho necessiten), per això el 2015 podria ser el moment perfecte per fer un balanç del que s'ha aconseguit fins ara i del que encara queda per fer. 2015 és, per altra banda, l'any en què es decidirà un nou acord internacional sobre el clima, en la Conferència del Canvi Climàtic de les Nacions Unides al setembre.

‘El nostre món, la nostra dignitat, el nostre futur’
Segons la declaració oficial, l’objectiu clau d’aquest Any Europeu és mostrar als ciutadans de la Unió que l'ajuda al desenvolupament també els concerneix i té un impacte positiu en les seves vides, ja que vivim en un món cada vegada més interdependent. Una enquesta recent de l’Euro baròmetre diu que el 83% dels europeus creu que Europa ha de continuar ajudant els països en desenvolupament
Les activitats començaran el 9 de gener, amb una cerimònia d'inauguració a la Biblioteca Nacional de Letònia, a Riga, ja que coincideix amb la presidència letona del Consell de la UE. El seu lema serà: ‘El nostre món, la nostra dignitat, el nostre futur’. La commemoració d’aquest any pot ser una bona oportunitat per mostrar el compromís de la UE en l'eradicació de la pobresa i informar sobre el finançament comunitari a la cooperació al desenvolupament. Tant de bo, també ho sigui pel desenvolupament dels drets dels ciutadans europeus, i en el nostre cas, del dret a decidir dels ciutadans de Catalunya.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut