Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Crònica de les Jornades Walter Benjamin 2013

|

- Publicitat -

Enguany, a diferència de les anteriors edicions, les jornades Walter Benjamin s’han repartit entre tres punts diferents: la Universitat de Girona, el 26 i 27 de setembre, dijous i divendres respectivament; el Museu Memorial de l’Exili a la localitat de la Jonquera, l’endemà, dissabte al matí, i al Centre Cívic Ca l’Herrero la tarda del mateix dia. Finalment, el diumenge, 29, se seguí a peu la ruta benjaminiana, entre Banyuls i Portbou.

26 i 27 de setembre a la Universitat de Girona

Publicitat

A 2/4 de 4 del 26 de setembre, i en el marc de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, la vicerectora Maria Lluïsa Perez inaugura formalment les jornades. A poc instant, el professor Jörg Zimmer de la CWB (Càtedra Walter Benjamin) presenta els ponents. La primera és Sigrid Wigel, del Zentrum Für Literatur und Kulturschung, de Berlín, que fa dues aportacions: “The ligthning flash of knowledge and the temporality of images” i “Benjamin’s epistemology and its preconditions in visual arts and media”. Encontinent parla el professor Peter Fenves, de la Northwestern University (Illinois, EUA) que també desgrana dues temàtiques: “Fidelity to the image” i “From de youth movement to the last manuscripts”. L’endemà, i a les 4 en punt, intervé la professora Carol Jacobs, de la Yale University (New Haven, Massachussets, EUA) amb la conferència “Images of Frames/ Frames of images : W.G.Sebald’s Rings of Saturn”. Totes tres conferències destaquen pel seu to acadèmic, alt nivell intel•lectual i sòlida arquitectura conceptual. Cal  remarcar que durant  aquests  dos dies , tots els  actes  es fan , es desenvolupen en llengua  anglesa.

Actes a la Jonquera

Al Museu Memorial de l’Exili [MUME], a La Jonquera, hi ha intervencions d’Anna Soler Horta i la presentació de la traducció catalana de Berlines Kindherit um 1900. També s’hi dóna a conèixer el veredicte del Premi Internacional Walter Benjamin 2013, en la seva modalitat d’assaig.

Actes a Portbou

A 2/4 de 4 comença l’acte amb parlaments institucionals de la regidora de Cultura, Elisabeth Cortada i del director del MUME, Jordi Font. Tot seguit el catedràtic de la CWB, Jörg Zimmer, presenta els dos conferenciants. El primer és José María González García, del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, a Madrid, que desenvolupa el tema, força interessant i pedagògic, “Sobre los ángeles de Benjamin”, centrat en la infància del pensador a Berlín. En el torn de paraula li segueix Anna Montané Forasté, de la Universitat de Barcelona, amb “Retrobaments inesperats: W. Benjamin i W.G. Sebald a Austerlitz”. A les 7 del vespres es du a terme un emotiu acte d’homenatge a Walter Benjamin en el cementiri de Portbou, amb ofrena floral i parlaments a càrrec de l’alcalde de Portbou, Josep Lluís Salas,   el Director del  Memorial  Democràtic, en representació de la Generalitat  i els abans esmentats Jordi Font i Jörg Zimmer. Els tres primers s’adrecen al públic en català i el darrer ho fa en anglès.
El diumenge 29 de setembre, amb una cel assolellat, a les 8 del matí sortim en autocar des de Portbou a Banyuls i cap a ¾ de 9 iniciem la ruta a peu entre Banyuls de la Marenda i Portbou, un senderol llarg, sinuós i de mala petja, i on la principal dificultat fou la davallada vers el poble de Portbou, on hi arribàrem cap a 2/4 de 3.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut