Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Portbou, un poble desnonat

|

- Publicitat -

La situació social i humana del poble de  Portbou (Alt Empordà)  és crítica. Som  un poble autènticament  desnonat .De fet, juntament  amb la crisi global, europea, espanyola   i  catalana  hem d’afegir-hi una crisi local  molt singular des de fa, com a  mínim, uns trenta anys.

Portbou, i també el poble germà de Cervera de la Marenda, han esdevingut dues víctimes per culpa de les males praxis d’un sector ferroviari, que vol convertir-se en un mitjà de transport, exclusivament, per a la plutocràcia . Ens volen matar a tots, ens volen exterminar completament , amb l’excusa que l’AVE és prioritari . Portbou  i Cervera es  dessagnen perquè s’està desmuntant el sector ferroviari convencional, tant de viatgers com de mercaderies.

Publicitat

La situació del sector  ferroviari a Portbou, primer motor  de la població , és alarmant . És  una situació molt dolenta  en el doble  sentit del terme : 1/. Per la pèrdua de  llocs de  treball  els estacions de  Portbou i Cervera de la Marenda . 2/. Per la degradació  de la mobilitat i la no modernització, ample europeu, del tram entre Figueres  i Cervera de la Marenda., la qual  cosa  posa en perill  de mort el tren convencional entre  Figueres i  Portbou/Cervera. A més d’aquestes  dues  qüestions, continua el perill de voler  suprimir l’estació del centre de Figueres : això suposaria, automàticament, la supressió del servei dels trens de viatgers entre Figueres-Portbou-Cervera, amb la qual cosa, implicaria el cop de  gràcia, mortal per necessitat, per  a  Portbou .El poble de Portbou es convertiria en un nucli de 100 o 200  habitants  sense cap  mena de  serveis: tornaríem als inicis del segle XIX .

No hi ha dubte, Portbou i el sector ferroviari van lligats : Només amb el reviscolament del tren podrem  tenir alguna esperança de  sortir de la crisi. Només el tren ens pot  salvar  d’un autèntic suïcidi col•lectiu. Només el sector ferroviari pot fer possible un certa normalitat  de  Portbou . De fet, les nefastes politiques de  mobilitat , tot potenciant  l’automòbil  privat i el tren d’alta velocitat  són  insostenibles de totes totes : representen un suïcidi energètic i no tenen en compte el conjunt del poble de Catalunya .És denigrant  l’augment de tarifes del transport  públic, molt per  damunt de la inflació, la qual cosa  també té una repercussió  molt  negativa  pel  nostre  estimat  poble  de  Portbou.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut