Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Autoritarisme postdemocràtic

|

- Publicitat -

Desprès del 8-A sembla que, de moment, no podrem  votar: no podrem exercir el dret civil més  important i elemental de tota  democràcia. No obstant això, la vida  continua i la vida  política  encara més.  Desprès del  debat al Congrés  dels diputats del passat  8 d’abril  es constata que el govern central i els partits nacionalistes  espanyols d’oposició (encara que algun, amb molt poca credibilitat,es fa dir  federalista) no  han entès res de res de les justes i legítimes aspiracions i anhels de llibertat  nacional i democràcia plena del poble  català. Desprès  del “gran debat”  a la  capital de l’altiplà  es confirmen els  pitjors  auguris,  per tal de poder arribar, civilitzadament i racionalment, a  acordar una solució  pactada : la preponderància de la ideologia  transversal  espanyola   de l’assimilacionisme  dogmàtic; la qual cosa, malauradament,  està molt  vinculada  amb  un  moviment polític de fons -que  comença  a treure el  cap a molts indrets -anomenat autoritarisme  postdemocràtic.

No hi ha dubte, aquest  assimilacionisme dogmàtic  i simplista (la constitució  impedeix votar als catalans) és la mateixa  política  que,  a la pràctica,  imposa  unes lleis  i prerrogatives que envaeixen, indiscriminadament,  les competències de l’administració catalana i que, de fet, ens volen deixar a les palpentes;  és  a dir, amb una llengua  molt minoritzada,  un petit  comerç completament  desnonat,  una activitat econòmica plenament   asfixiada  i  un dret  civil  català  totalment  anihilat . Malgrat tot, Espanya té avui un problema més gran que  abans del 8-A. S’ha imposat  l’immobilisme uniformitzador, l’unionisme  intransigent, l’assimilacionisme dogmàtic  que no vol parlar ni enraonar –per cert, aquest  darrer verb no té una traducció clara a  la llengua  castellana- . Però que no s’enganyi  ningú (tampoc  Europa, que de moment no es vol mullar) si un poble (la gran majoria) no encaixa dins “la llei”  el problema és sistèmic, i en aquests  casos,  la solució  només  pot ser  política; i aquesta política, lògicament, s’ha d’exercir, d’una manera pulcra, diàfan i clara, a través de la democràcia amb tots els ets i uts.

Publicitat

En síntesi, desprès del 8-A no es tanca res. Catalunya no s’arronsa i es reafirma en l’objectiu, exquisidament democràtic, de poder votar amb normalitat per tal  de  decidir el seu esdevenidor  col•lectiu . “ No podran res davant d’un poble unit, alegre i combatiu” .

Publicitat

Opinió

Minut a Minut