Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Girona, Catalunya, la llibertat i la dignitat

|

- Publicitat -

La ciutat de  Girona  va tornar a ser protagonista el passat cap de  setmana de  l’11, 12 i 13 de juliol, amb motiu de les excel•lents  jornades  “Catalunya vol viure amb llibertat i amb dignitat” organitzades pel  Punt Avui. La Florència catalana va tornar a ser capital,  va  tornar a  gaudir i fer  gaudir els visitants; i, sobretot, a encapçalar el rànquing del  patriotisme  cívic i la catalanitat integradora,  en unes reeixides jornades -ja es el tercer any que se celebren- en què tot  Catalunya es va sentit  ben representada.

No hi ha dubte que  Girona, la llibertat i la dignitat formen un trinomi  molt  potent .Una trilogia que irradia esperança arreu de  la nació  catalana.  Al meu entendre, més enllà de la idea del parc  temàtic del sobiranisme, Girona és capital per  molts motius; el més important: perquè podria  ser perfectament  la capital del nou estat  català. I amb això no pretenc generar  cap  polèmica eixorca -ara que tots  tenim tanta feina- ni vull provocar estridències, ni tampoc és la meva intenció incentivar un  gironisme de curta volada;  simplement  constato que en els estats  moderns la  capital no és, necessàriament, la  ciutat  més poblada. En aquest sentit, Girona podria- pot- jugar un paper molt destacat ja que es una ciutat esplèndida, equilibrada, molt ben compactada i amb una regió, un “hinterland” de mar i muntanya, amb una molt diversa geografia física i humana. Tornant al trinomi (Girona, la llibertat i la dignitat) cal esmentar sense  embuts que una idea bàsica d’aquestes  jornades ha estat el fet que no es pot parlar de llibertat sense  drets socials. Sempre  hem de tenir  present, com a argument primordial, que l’agenda nacional és inseparable de l’agenda social; és més, les dues agendes s’han de fusionar per tal de combatre amb eficàcia l’agenda recentralitzadora del govern espanyol. Un altre aspecte important d’aquestes jornades és el punt  anomenat “Catalunya s’obre al  món”; és, en aquest apartat, on a Girona la catalanitat exuberant es fusiona, d’una forma màgica, amb l’europeisme sincer i l’internacionalisme ben entès.

Publicitat

En síntesi, Girona és capital perquè és una ciutat, a escala humana, amb moltes oportunitats i possibilitats de cara al  futur. Una  ciutat capdavantera, que en els darrers  anys ha esdevingut la capital del  dret a decidir .

Publicitat

Opinió

Minut a Minut