Edició 2116

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 11 de maig del 2024
Edició 2116

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 11 de maig del 2024

Vull un país normal i normalitzat

|

- Publicitat -

Un interessant estudi de l’AELC (Associació d’escriptors en llengua catalana) assevera que la producció en català cau en picat  en relació a l’escrita  en castellà, i que la novel•la és l’únic gènere on l’ús del català ha augmentat. De fet, aquest  treball de camp conclou que només  un de cada deu escriptors pot viure de l’activitat literària. Aquestes  dades tan dolentes posen de manifest que a la nostra estimada nació catalana – al nostre país català, tan petit, delicat i sofisticat- és  impossible  viure d’escriure. I la cosa  va més enllà, ja que l’ús social del català  també  perd  pistonada.

No hi ha dubte que la constatació d’aquesta  feblesa  sociolingüística catalana  ens reafirma en l’argument, mantes  vegades sabut, llegit i expressat, en què   només el castellà té  la vida, social  i literària, blindada  a casa  nostra; tot  posant   totalment  en dubte  el que  argumenten la immensa  majoria  dels tertulians cavernaris  de l’altiplà  castellà; és a dir, que segons aquests  opinadors professionals,  la  llengua  afeblida a casa nostra seria la de Cervantes, quan es demostra ,empíricament  parlant, que  és tot el contrari. Una vegada més es confirma  que, en la qüestió lingüística,  també necessitem  graus molt més elevats de sobirania  política . En aquest cas,  no s’entén  que la llengua  pròpia de Catalunya, la primordial del país, és la que pateix més per a la seva supervivència . Una  altra dada  complidora:  segons  un darrera  enquesta  feta  a la ciutat de Barcelona, només  un 29’5%  de les converses als  principals  eixos comercials  del Cap i Casal  són en la llengua de Pompeu  i Fabra. És  clar que  viure  d’escriure  en un  país  com  Catalunya és terriblement  difícil, però  és que el futur  no  pinta  massa  bé, a menys  que  tots comencem a prendre consciència de  la  gravetat de  la situació. Poder  viure, d’una  forma  digna, d’escriure (no només novel•la)  pot semblar elitista, però  queda  clar que si cada cop tenim menys escriptors professionalitzats, això  afecta,  molt negativament,  també  els  lectors. Tot el sistema  lingüístic/cultural es  va debilitant, és va esgotant; la qual  cosa  té  unes vinculacions, unes conseqüències  polítiques  no massa  positives per a l’esdevenidor col•lectiu.

Publicitat

En síntesi, si Catalunya  vol ser  un país normal i normalitzat -espero  i desitjo que molt  aviat  es posin les bases per aconseguir-ho de debò- necessitem que molta  més gent del país pugui viure d’escriure. Ens fa falta que el català  sigui una eina  útil  i de prestigi, per poder  guanyar-se la vida i, alhora,  fer  un servei  al conjunt del país.  

Publicitat

Opinió

Minut a Minut