Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Una campanya, brutal i irracional, contra la llengua catalana

|

- Publicitat -

Sembla que s’ha tornat a engegar una ofensiva, dogmàtica  i irracional, contra  la llengua catalana (el seu ús i  la seva normalització) per part dels  diversos sectors nacionalistes espanyols, molt radicalitzats, els quals  pretenen que el català esdevingui una llengua morta a l’estil del llatí. Aquesta campanya –política, mediàtica, social, judicial i econòmica – contra la llengua pròpia de  Catalunya s’està  convertint en una autèntica violació dels drets lingüístics dels catalanoparlant. Davant d’aquesta discriminació flagrant, un servidor  es demana, per sentit comú . Què potser a casa nostre no existeixen els intèrprets  i els traductors ? . El més  greu  de tot  és que aquesta decisió injusta, de clara vulneració dels drets lingüístics dels catalanoparlants,  entraria en conflicte amb cinc normatives bàsiques que emparen, protegeixen, explícitament  l’ús del  català. Són les següents.

1/. La Constitució Espanyola , en els articles 3.2 i 3.3 .
2/. La Llei Orgànica del Poder Judicial, en l’article 231.5 .
3/. L’Estatut de Catalunya de 2006, en els articles 6.1, 6.2 i 33.2 .
4/. La Llei de Política Lingüística 1/1998, en l’article 13 .
5/. La Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries ( ratificada per l’Estat espanyol el 2 de febrer de 2001 ), en l’article 9 .

Publicitat

En  definitiva, els catalans tenim mala peça al teler per exigir a l’Estat espanyol una cosa tan senzilla com és el respecte a la llei.. De fet, el  problema de debò rau  n la manca de voluntat política  de la societat espanyola  per entendre i assumir la realitat plurilingüística  i plurinacional de l’Estat espanyol, tal com existeix  a les  autèntiques democràcies lingüístiques de Suïssa, Bèlgica, Finlàndia o el Canadà .

Publicitat

Opinió

Minut a Minut