Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Portbou i el simulacre de risc químic

|

- Publicitat -

El passat 13 d’abril, a 37  poblacions  de  Catalunya –sobretot a municipis del Baix Llobregat i el Camp de Tarragona- va  tenir  lloc un simulacre de risc  químic; en què  es van posar en marxa 84 alarmes de la xarxa d’avís de risc químic del Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic, el Plaseqca, que  van sonar correctament; la prova va ser  un èxit. Ara bé, existeix  una població que no té  indústria química, però que s’hauria d’haver afegit a aquest simulacre. Aquesta  població és  Portbou, al nord-est de l’Alt Empordà.

Al municipi de Portbou, com a  punt fronterer ferroviari entre l’Estat espanyol i l’Estat francès, al cap de l’any passen molts vagons de mercaderies químiques  perilloses;  això no és el problema, la qüestió important  és que durant molts caps de setmana, aquestes mercaderies químiques perilloses resten estacionades (aparcades) a l’estació de Portbou, sense que al municipi  existeix cap  pla  d’emergència o de prevenció, en previsió d’un possible  accident; a més, a Portbou tampoc hi ha un cos de bombers especialitzats en accidents químics. Per totes aquestes  raons, és necessari, és vital que el municipi de  Portbou s’inclogui en aquest grup  de 37 poblacions que van portar  a terme  el simulacre el passat  13/04/2015 .

Publicitat

Per altra  banda, en aquest  cas es dona una gran paradoxa, ja que  moltes d’aquestes mercaderies químiques perilloses provinents de l’Europa central (principalment d’Alemanya) que “dormen” a Portbou  durant  48 hores, o més temps, tenen com a destinació moltes de les indústries  situades en les 37 poblacions que van fer el simulacre de risc químic del passat 13  d’abril.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut