Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Una operació per ensorrar el catalanisme polític

|

- Publicitat -

Catalunya, a hores d’ara, es troba immersa en una atmosfera molt carregada. Els conflictes  amb la superestructura de l`Estat  espanyol  són constants. És sobradament conegut que aquest Estat -anomenat autonòmic, però de fet  radicalment  centralista i centralitzador- ha posat en marxa una operació  d’enfonsament del catalanisme polític que s’ha desplegat de manera evident en els àmbits executiu i legislatiu, amb actuacions destinades a laminar l’autonomia i perseguir tot allò que no sigui castellanament  espanyol.  No hi ha dubte que la imputació del President  Mas per que qüestió del 9-N obeeix, al 100%,  a  raons polítiques que  no pas a  qüestions jurídiques.

L’anomenat xoc de trens sembla que  s’està  materialitzant, però no es pas  per  culpa de la part catalana. Ara,  al 2015  estem pagant les  funestes conseqüències  de  “fer malbé” l’Estatut  del 2006, el qual  -a través de l’històrica sentència del Tribunal  Constitucional espanyol de l’any 2010-  va ser  completament  laminat. Amb aquest  fet  es  va materialitzar  un gravíssim  frau  polític, la qual cosa  va  provocar  que una majoria  de  catalans, que  fins al moment només tenien una feble  consciència catalanista (amb una  actitud força  panxacontent) van  passar a adquirir  una consciència  més  ferma  envers  l’independentisme . El poble de Catalunya porta cinc  anys manifestant-se massivament  l’Onze de setembre  i exigint que  s’apliqui el dret  a l’autodeterminació dels pobles. Fins i tot, en món del futbol, és destil•la una catalanofòbia rampant per part d’un Estat  que sembla que és sord, cec i  mut  davant de les legítimes reivindicacions dels  catalans.

Publicitat

Per  altra  banda és molt significatiu que dirigents i personatges polítics de totes les ideologies (conservadors, liberals, socialistes, verds, euroescèptics, unionistes britànics, nacionalistes escocesos) de països molt diferents d’arreu d’Europa –com, per exemple Anglaterra, Bèlgica, Alemanya o Lituània, entre d’altres; així com la jutgessa del Tribunal dels Drets  Humans d’Estrasburg, Renate Weber- no entenguin, i rebutgin totalment, l’actitud tancada, autoritària i poc democràtica del govern i la diplomàtica  espanyola contra Catalunya. Aquesta variada gama de representants polítics europeus desaproven completament la imputació d’Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau pel procés participatiu del 9-N; la qual cosa posa de manifest que  a l’Estat espanyol es viu en una democràcia de molt baixa  qualitat.

A hores d’ara queda molt clar que el model espanyol no té  remei, malgrat les manipulacions de la diplomàcia espanyola per tal d’amagar una manera d’actuar gens democràtica; encara no sabem perquè tants catalans a l’estranger no han pogut votar el passar 27-S. Per altra banda, la  politització de la justícia està arribant a uns  límits insospitats: la separació de  poders ha estat  sacrificada, a preu de saldo, per afavorir uns, molt determinats, interessos  d’una minoria de privilegiats. Europa està dient clarament,  a l’executiu Rajoy i a tota la superestructura nacionalista espanyola, que  deixar votar els catalans no és cap  delicte; i  que, en conseqüència, el contenciós català – que és una causa  política molt legítima-  ha de tenir  una solució política,és a dir, democràtica, amb tots els ets i uts.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut