Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Els requeriments del Consell d’Europa

|

- Publicitat -

Ja  sabem que  la ideologia,  autoritària, centralista i fraudulenta, del govern espanyol del PP no funciona de  cap de les maneres; doncs bé, ara el Consell d’Europa   renya  de  debò  l’executiu espanyol perquè diu  que s’ha de respectar, i aplicar   adequadament, la Carta Europea de les Llengües  Regionals  i Minoritàries, sobretot, en els àmbits de la justícia  i la sanitat.

Ja seria hora que a l’Administració de Justícia  es deixessin enrere les xifres  ridícules de documents  redactats en català. A l’any 2014 només el 12’2 % de les sentències  judicials dels  diferents Jutjats  i òrgans judicials de Catalunya  es fan redactar en llengua catalana.  Les dificultats per poder fer servir el català i la resta de “llengües regionals” de l'Estat a la justícia i la sanitat preocupa el Consell d'Europa. El consell de dirigents d'aquesta institució, amb seu a Estrasburg i que aplega 47 països europeus va aprovar fer sis recomanacions, que  són autèntics requeriments, a les autoritats espanyoles perquè resolguin “alguns problemes importants” i respectin la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries. En concret, demana a l'Estat que “modifiqui el marc jurídic per tal de deixar clar que les autoritats judicials penals, civils i administratives a les comunitats autònomes puguin dur a terme els processos en les llengües cooficials, quan una part ho demani”.

Publicitat

En síntesi, que Europa vol, reclama més català a la Justícia. I atenció, el requeriment no el fa una associació qualsevol, sinó que és el Consell Europeu, un organisme creat desprès de la  Segona Guerra Mundial per vetllar pel respecte dels drets humans. No hi ha dubte  que el  reconeixement  de  la realitat lingüística continua essent  un dels fracassos més  sonats de la democràcia espanyola. I alguns encara argumenten que ja tenim un Estat federal molt descentralitzat a l’Estat  espanyol.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut