Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Catalunya i els francòfons

|

- Publicitat -

L'Estat francès ja sabem que és molt centralista. Ho és des dels Borbons, i amb la Revolució, amb les teories jacobines, encara es va incrementar més aquesta obsessió centralitzadora, amb tocs cartesians. Malgrat això, també s'ha de dir que l'Estat francès del segle XXI, per damunt de tot, té interessos (polítics i econòmics) que els defensa, amb ungles i dents, arreu del món. A més, l’Estat francès, i per extensió, tot l’univers francòfon és una peça clau bàsica a Europa, a  la UE;  i un pilar destacat  en la relació de forces en la diplomàcia internacional.

En aquest sentit, un possible escenari  d’una Catalunya independent, potser al principi no faria gaire gràcia, però també podria significar una oportunitat  d’or  per a les empreses gal•les i l'Estat francès per a fer negocis amb Catalunya (la seva Bèlgica del Sud) en un probable escenari de boicot agressiu de l'Estat espanyol contra els productes catalans. Per altra banda, cal tenir molt present que el primer client turístic per  a Catalunya és el francòfon (més enllà de l'Estat francès). En concret, en zones molt determinades com l’Alt Empordà, la Costa Brava i les comarques  gironines en el seu conjunt (amb la qüestió de fons  de  l’eurodistriste) el francòfon  és el primer  visitant  i  un client molt prominent  i fidel; fins i tot, a la  ciutat de Barcelona, d’ençà de la posada en servei del TAV  a Paris, Tolosa, Lió  i Montpeller-Marsella, el turista  francòfon s’ha incrementat en progressió  aritmètica. És a dir, que tot això implica que cal tenir molt en compte que el ciutadà de parla francesa és el millor turista, i un potencial  aliat polític  i econòmic,  de què  disposa Catalunya; en conseqüència  crec que s'ha de saber mantenir, promocionar i millorar.

Publicitat

En síntesi, que en un futur estat independent caldria considerar que Catalunya es pogués d'integrar, en el tercer nivell, de l'associació per a la francofonia.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut