Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Cal domesticar l’incivisme de la carretera

|

- Publicitat -

Arran de l’episodi mortal, l`accident  mortal  tan greu i tan flagrant del passat divendres 29/01/2016 a Fornells de la Selva (Gironès) considero que, més enllà de revisar els protocols dels Mossos de  trànsit (que també s'haurà de portar a terme) el que ens hem de començar a plantejar és que, independentment de les responsabilitats civils i penals (pecuniàries i de presó efectiva), en els  accidents  excepcionalment  greus caldria aplicar una sanció administrativa que impliqués la retirada immediata del carnet de conduir per sempre, és  a dir, a perpetuïtat;  i que a més l'inculpat no pogués ser, mai més indultat, ni es pogués tornar a presentar a  cap altre  examen  per a l’obtenció del permís de conduir.

De fet, haurien d'existir tres nivells de sanció administrativa que es poguessin aplicar ,automàticament per part autoritats  administratives, independentment de les penes judicials; és a dir, de les responsabilitats civils, penals i pecuniàries. En aquest sentit  hauria d’existir:  1r. Nivell, falta greu, retirada automàtica del carnet per 5 anys. 2n Nivell, falta molt greu, retirada del carnet per 10 anys. 3r. Nivell, falta excepcionalment greu, com el  darrer cas de Fornells, retirada del carnet de conduir per tota la vida. Per altra banda, s'haurien d'endurir les  penes als conductors relacionats amb atropellaments de vianants o ciclistes i, a més, considerar –penalment- un delicte molt greu conduir sense llicència o sota els efectes  de l’alcohol o altres drogues psicotròpiques.

Publicitat

Ha  arribat  el moment  de  plantejar més disciplina i efectivitat en tot el que està relacionat amb el cotxe privat i la carretera. La conducció temerària, l'excés de velocitat i , sobretot, les actituds que ratllen amb els problemes psiquiàtrics, de massa persones que quan es posen al volant d'una “maquina infernal” es transformen en éssers salvatges, irracionals i prepotents, posant en perill de mort la resta dels ciutadans. No hi ha dubte que en el segle XXI cal començar a domesticar l'incivisme de la carretera, ja que cada dia es demostra que el cotxe privat, l'automòbil -molt idolatrat per la publicitat televisiva- ha esdevingut una molt mala peça al teler que, malauradament, esdevé massa vegades la màquina més letal de matar  en temps de pau.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut