Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Portbou, els gossos i la impunitat

|

- Publicitat -

Abans de tot cal dir ben clar que la responsabilitat, al 100%, del problema que vull denunciar és dels propietaris dels gossos. Aquesta problemàtica està íntimament  relacionada  amb la manca de civisme  existent  avui en dia a les nostres societats  occidentals  postindustrials  i postmodernistes . No hi ha dubte que vivim  en  una època  molt  complicada, sota  la influència de la  irresponsabilitat  nihilista, en què  el gos ha esdevingut un objecte més de consum, molt banalitzat.

Doncs bé, al poble de Portbou (Alt Empordà) la problemàtica de l’incivisme  dels  propietaris  de gossos  està esdevenint  una  autèntica  plaga bíblica. Anem a pams. A Portbou, una població en regressió de població humana, cada cop augmenta més la població canina. En aquests  moments  sofrim una tirallonga de problemes que es poden resumir en quatre punts  “negres” 1/. Els  gossos que van  deslligats  pel  carrer. 2/. Les  tifes d’aquests  animals embrutidors  que els seus  propietaris no recullen 3/. Els gossos de races perilloses (catalogats com a races perilloses) que no porten  el morrió  i  han arribat a  amenaçar  els  estadants de  Portbou. 4/. Els  gossos  abandonats  que  representen  un  gran perill  públic.  Aquí  només hi ha una  solució : combatre  amb contundència  i voluntat  política l’incivisme; és a dir, en relació  amb els  tres primers punts  “negres”,  en poblacions  del nostre entorn de la comarca de l’Alt Empordà  s’apliquen sancions, que jo considero que  són justes, exemplars i alliçonadores. Dos exemples. A Llançà,  l’incompliment de l’ordenança municipal corresponent implica  una sanció de  100 euros  a  500  euros  de multa, i a la capital de la comarca, a Figueres,  1.500 euros de sanció pecuniària.

Publicitat

El problema a Portbou, potser  seria el  “qui  i com s’aplica  la  sanció” , atès que no disposem de policia ni vigilants  municipals. Jo crec que, d’entrada, caldria iniciar una campanya a favor del civisme  i  del compliment de  la llei; en qualsevol cas  estic d’acord amb l’Ajuntament que cal més complicitat  i col•laboració  ciutadana amb l’Ajuntament de Portbou. Al meu entendre, la qüestió  més  greu a Portbou serien  les  tifes (la brutícia que genera aquest incivisme) els   gossos   abandonats sense  cap  control, i  els  animals  que  a vegades  porten els  rodamóns i passavolants . En aquest  punt concret considero que  cal  més  col•laboració  entre  l’Ajuntament de  Portbou, els Mossos d’Esquadra, Medi Ambient i la protectora d’animals de L’Alt Empordà. De fet, jo personalment vaig patir i denunciar que el passat  09/02/2015  a  les 6’50 del matí,  molt  a prop  de l’Estació,  un gos molt agressiu em  va intentar  atacar;  a més, recentment, un veí de  Portbou  va patir una agressió d’un gos  molt  a prop  del  pantà.  

En síntesi, cal que s’acabi, immediatament, aquesta  impunitat al  meravellós poble de  Portbou. Cal posar fil a l’agulla i  agafar  el rave  per les fulles  en aquesta  problemàtica social, política i d’ordre  públic que  patim, amb tanta insistència, en el nostre poble de  Portbou.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut