Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

2016 : l’Estat francès, el “Brèxit” i la qüestió social

|

- Publicitat -

Per què en les tertúlies de ràdio i TV, de casa nostra, no es parla ni es comenta, gairebé res, del que està passant a l'Estat francès -també a Bèlgica- en relació amb la qüestió social, la precarietat laboral  i  les  injustícies  socials ?

Cal tenir molt present que la qüestió social europea es juga, en gran part, a l'Estat francès. Si s'aprova la reforma laboral regressiva del govern francès  “le nouveau Code du Travail”, sobretot en relació amb  l’article 2  d’aquest llei; la qual es vol carregar, de manera antidemocràtica, el dret democràtic i social a la negociació col•lectiva,  la gran majoria de catalans també serem víctimes d’una precarietat sociolaboral brutal, mai vista al vell continent des del 1945. Per altra banda, en aquest complicat i tumultuós 2016, el continent Europeu, particularment la UE, passa per una etapa molt convulsa i complicada. Tenim davant nostre un escenari polític i econòmic europeu molt complex : un referèndum del Brèxit  a la Gran Bretanya, el proper 23 de juny, que pot crear més inestabilitat a  la UE;  una situació d’inflamació social –de  veritable lluita de classes del segle XXI – a l’Estat francès que pot provocar problemes molt greus per a la celebració de l’Eurocopa de futbol; una situació d’ingovernabilitat, gairebé permanent,  a l’Estat espanyol, amb un dèficit públic, i privat, de xifres astronòmiques. A tot això cal  afegir-hi  els problemes d’Alemanya, d’Àustria  de  Grècia, dels  refugiats, la vidriosa qüestió de la immigració malgirbada, una crisi  econòmica i financera que no s’acaba mai. A més, cal no oblidar-ho,  els problemes de l’encaix  de les nacions  sense  estat ( el que jo anomeno la  descolonització interna  de la UE) com per exemple Catalunya  i Escòcia, que volen ser lliures i sobiranes, però  dintre  de la interdependència  europea, atès que són nacions històriques profundament  europeistes.

Publicitat

Davant  d’aquest panorama tan  interessant i, alhora, tan enrevessat, caldria que els mitjans de comunicació catalans fossin més lliures i crítics i fessin referència  a totes  aquestes  qüestions  socials  i nacionalitàries,  que tenen una afectació molt important en la vida quotidiana del 100%  dels  catalans.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut