Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

El català, la justícia i la indefensió

|

- Publicitat -

Durant l’any 2015 només el  8’5 % de les sentències dictades a Catalunya es van escriure en la llengua pròpia del país. Realment, el Conseller de Justícia, Carles Mundó, té  tota la  raó del món  quan descriu la situació del món de la justícia a Catalunya com d’emergència total. És molt preocupant -és una autèntica situació  d’indefensió col•lectiva que patim els catalans-  que el català a l’Administració de Justícia es trobi  sota  mínims. Sense cap mena de  dubtes, a curt termini, cal impulsar  plans pilots, massius, als jutjats  d’arreu de Catalunya,  a favor del català.

És fonamental tenir present que en països plurilíngües, veritablement  democràtics, com el Canadà o Suïssa, el coneixement de llengües és un requisit en la carrera judicial. Per altra banda, en estats federals  de debò, com per exemple  Bèlgica, l’Administració de Justícia és una competència exclusiva de les regions;  a més, a  Valònia ( la regió belga francòfona) la única llengua de l’Administració de Justícia és el francès  i a Flandes (l’altra regió belga de llengua neerlandesa) la única llengua de treball a la justícia és el neerlandès. A la Regió de Brussel•les la justícia és bilingüe (francès/neerlandès), però és un bilingüisme real i escrupolós; no passa com a casa nostra,  en què el català  cada  dia està més minoritzat i bandejat .

Publicitat

Per tot això, i molt més, és urgent que s’acabi, al més aviat possible, aquesta  situació d’impunitat tan mortificadora  contra Catalunya  i, especialment, contra un pilar essencial de l’estat  social  i democràtic de dret com és l’Administració de Justícia

Publicitat

Opinió

Minut a Minut