Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Eslovàquia, Catalunya, Europa i la mediació

|

- Publicitat -

Una notícia significativament positiva per a Catalunya -que ha passat molt desapercebuda en els grans mitjans- és que Eslovàquia es postula per fer de mediador entre Escòcia  i el Regne Unit.

D’ençà de l’1 de juliol de 2016, Eslovàquia inicia la presidència de torn de la UE; doncs bé, en plena  crisi del Brexit el país centreeuropeu  s’ofereix com a exemple de com separar-se pacíficament. Ja sabem que el cas escocès no és el mateix que el contenciós català; però, al meu entendre considero que és molt positiu, també  per a  Catalunya, que l’escissió pacífica entre txecs i eslovacs pogués servir d’exemple  a  seguir, en mediació i negociació, per a Catalunya. Cal tenir molt present que Bratislava ja va fer de mediador  en el  cas de Montenegro.  A més, a data  de 2016,   Eslovàquia  és molt més europeista, ha tinc  una evolució més pro europea que no pas el seu veí de la República Txeca. En qualsevol cas, aquest pas endavant d’Eslovàquia representaria una bufetada política a Mariano Rajoy i al govern  del PP

Publicitat

Malgrat aquesta bona noticia de la postulació de Bratislava, com a  mediador  amb experiència, en els conflictes de separació pacífica dintre de la Unió Europa,  que s’afegeix a les “passes endavant” que  ha portat a terme Escòcia en els darrers  temps, Catalunya ha de guanyar-se a pols la seva dignitat i llibertat  nacional. Ningú no ens donarà res gratuïtament; cal continuar  amb  el  batec, cal persistir en la nostra lluita cívica  interna de conscienciació social i nacional; però també ara, més  que mai, cal aprofitar  el moment  polític especial que es viu a Europa per  fer  més aliats a favor de la nostra causa i conrear amistats efectives. És cert que una possible  mediació eslovaca en relació amb els contenciosos d’Escòcia i Catalunya seria, immediatament,  vetada per l’Estat  espanyol i, potser  també,  per l’Estat  francès; de tota  manera, cal recordar  que en la qüestió de Kosova, Paris, a diferència de Madrid, hi  va donar un suport  clar.  Per  altra  banda, el prestigiós think tank, amb seu a Brussel•les, CEPS proposa als  governs espanyol i  català que nomenin  un  “mediador  o conciliador extern”  com ara  la CE, l’ONU  o  l’OSCE.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut