Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Discriminacions flagrants i intolerables

|

- Publicitat -

Quan ens trobem a l’any 2016,  en les  qüestions  lingüístiques –sociolingüístiques-  de  discriminació de la llengua catalana, sobretot  en  diferents sectors d’atenció al públic, sembla que encara ens  trobem en els  anys  vuitanta del segle  passat i , en alguns casos, fa  la sensació que hem entrat  en una mena de màquina del temps regressiva, en què sembla  que  el  dictador  encara  sigui  viu. No s’entén que a l’any 2016,  dia  rere  dia, s’incompleixi -d’una manera  flagrant i intolerable-  la Llei  de Política  Lingüística 1/1998  de 7 de gener, així  com l’Estatut de  Catalunya de  l’any 2016, i en certs  casos,  també  es vulneri  la Carta Europea de les Llengües  Regionals  i/o Minoritària  i la mateix Constitució Espanyola  en  el  seu   article 3.3.

Actualment estem patint  una autèntica involució sociolingüística molt dura  i anihiladora que  pretén executar, una  manera autoritària, la substitució lingüística; la  qual pretén carregar-se el català i imposar, d’una manera ferotge, el castellà   a  casa  nostra. Des de Madrid es pretén imposar  el monolingüísme  castellà a  Catalunya, sense  embuts. Aquest retrocés  del  català  sembla  que va  coordinat  amb  una  regressió  política, econòmica  i social  dels  continguts  de l’autonomia  catalana, sense  precedents. I  tornant a l’estricta  discriminació de la nostra estimada  llengua catalana, és  incomprensible  que  a  l’any 2016  tinguem  tants casos de  discriminació lingüística envers els catalanoparlants en el sector  de la sanitat  pública. L’atenció al públic  a diversos  CAP’s  i  hospitals  ha empitjorat. Per  altra  banda, és intolerable  el  cas, que  va a tenir  lloc  a Palamós /(Baix Empordà) a  l’empresa propietat  del català  de l’any , en què  un socorrista es va  negar  a  atendre un nen  de  catorze  anys  perquè li parlava  en català.  De la mateixa  manera,  contradiu  totes les  lleis abans  esmentades, que un restaurant  de Barcelona  no volgués  atendre  un client perquè parlava en català .

Publicitat

Tots aquests episodis greus de discriminació  de la  llengua  catalana  haurien  de preocupar molt  més  els  nostres representants polítics; però,  sobretot,  haurien de  fer reflexionar  la gran majoria de  catalans, en el sentit  que  cal, més  que  mai, que  ens  emancipem, ja que la relació  política  entre Catalunya  i Espanya, també  en la  qüestió lingüística, cada  vegada és  més semblant a una relació  d’imposició  colonial, pura  i dura.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut