Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Les maletes de Walter Benjamin

|

- Publicitat -

Amb motiu del 76è aniversari de la mort del filòsof  jueu/alemany Walter Benjamin (Berlin, 1892 Portbou, 1940)  enguany ha tingut  lloc, s’ha presentat  a la sala de duanes de viatgers de  l’estació internacional de Portbou  una interessant exposició  anomenada  “Les maletes  de  Walter Benjamin”. Encara  es pot  veure   fins el  diumenge  23 d’octubre.

L’exposició és un projecte de col•laboració entre quatre  escoles de belles arts de  Berlin. Bordeus, Barcelona i Madrid.  Els estudiants  i artistes  han creat unes  maletes imaginàries a partir de  la lectura de les “Tesis de la  filosofia  de la història” escrites “ escrites  per  Walter Benjamin. Les  maletes  de  Walter Benjamin és una al•legoria, en què es  combinen  tres elements  molt  ben  lligats : la història,la memòria i la identitat europea d’avui en dia, tot situant Portbou com a passatge de frontera, de gran actualitat, davant del drama humà de l’Europa dels  refugiats. En  “Les maletes  de Walter Benjamin”, el concepte  d’història dissenyat per l’autor és totalment  actual. Portbou és  un lloc  molt  marcat per la història, la memòria i l’exili. Malauradament , en l’Europa, poc europeista  i   tumultuosa,  de 2016 es pretén substituir  aquests tres elements per una demagògia molt  accentuada i un simplisme molt rampant que ens porta a la regressió  d’un  passat fosc i poc  evolucionat.

Publicitat

L’exposició uneix un eix geogràfic benjaminià amb la participació de Berlin, ciutat  on va néixer l’autor, Bordeus, ciutat important de l’Estat francès (on se’l va acollir  com a refugiat jueu/alemany i Portbou, darrera frontera  on va decidir  acabar amb la seva vida. De fet, Portbou, com a poble amb doble condició de frontera –Guerra Civil Espanyola i  Segona Guerra Mundial-  és un lloc ambivalent, carregat d’història, de passatge i d’esperança, però –també alhora-  de desesperació .En aquesta exposició és copsa molt clarament el sentit de la cita  benjaminiana  “no hi ha document de la cultura que no ho sigui també de la  barbàrie” .

Publicitat

Opinió

Minut a Minut