Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Donald Trump i la UE

|

- Publicitat -

La  victòria de Trump posa de manifest, una  vegada més,  que la demoscòpia  no és  una ciència  exacta.  La victòria  de Trump es basa, en gran part, en la manca de control, per part dels governs  democràtics,  d 'una globalització molt  malgirbada que ha deixat molta gent de classe mitjana i mitjana baixa completament bandejada i convertida en pàries.

Aquest globalització accelerada que va tenir el seu inici en els anys 80 del segle passat -amb Ronald Reagan i Margaret Thatcher- a l 'any 2016 ha tingut els seus efectes  devastadors  i pràctics  en la victòria  de Donald Trump. Per  nosaltres, per  Europa  per la UE implica que  a  partir d'ara haurem  de canviar de debò: Europa  s’haurà de  posar  les piles. Europa haurà  de ser democràtica, social,guanyar en credibilitat i, alhora, formar un bloc compacte; amb exèrcit, serveis d’intel•ligència i política exterior comuna, altrament serà  un zero a l'esquerra en un món  molt difícil complex i perillós. En aquests moments,  una Europa  unida  té  més sentit  que mai, però ha de  ser molt més  propera als seus ciutadans.

Publicitat

Ara, la  única  solució racional  i justa  és  més   Europa, però més Europa política  de debò, i  molta menys  burocratització i menys  jacobinisme. Lògicament tothom haurà de fer  un gran esforç, també  la nostra  nació  catalana.  Europa i la política  en majúscules  han d extreure les lliçons de la contundent victòria  de Donald   Trump.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut