Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Pobresa energètica i dependència antisocial

|

- Publicitat -

El darrer cas de Reus (Baix Camp) -amb la funesta conseqüència d’una persona  morta-   sobre la xacra de la pobresa energètica posa sobre la  taula  la vulnerabilitat  social que pateixen massa ciutadans de Catalunya. 

El nou drama social de la pobresa  energètica posa de manifest  les mancances socials de la nostra societat  actual.  Sense una pensió o un salari dignes tots som candidats a la pobresa energètica. La vulnerabilitat social és brutal. Malgrat tot, hi ha solucions: lleis  més clares efectives, un reforçament del personal interí, laboral i funcionari en els departaments clau, una justícia  social  europea de debò  i  que les empreses  elèctriques,  i d’altres subministraments, deixin d’exercir  de senyors feudals  en ple segle  XXI. Per altra banda, caldria  molta més coordinació entre  els Serveis Socials, els Ajuntaments,els Consells Comarcals, la Generalitat, l’Administració de Justícia  i els Mossos  d Esquadra.

Publicitat

Aquesta  nova mort, a  causa  de la pobresa  energètica,  també implica que mentre  no tinguem un Estat  propi, Catalunya  ho tindrà molt  difícil per  combatre  les injustícies socials. El model  autonòmic  actual, a casa nostra, ha  arribat al  seu límit. La dependència  al model  espanyol  esdevé  cada dia un fet  terriblement  antisocial, que afecta, sobretot, els més  necessitats. Amb l’actual sistema de finançament i amb les interferències  antisocials del Tribunal  Constitucional  espanyol  és impossible articular una política social i de redistribució de  la riquesa que  pugui detectar  i evitar  casos  tan greus  com el succeït a Reus. Catalunya necessita  urgentment el reforçament -d’una forma quantitativa i qualitativa-  dels Serveis Socials integrals, l’Administració de Justícia, la Sanitat i l’ensenyament; i això només  serà possible  amb una autèntica  sobirania, sense dependències  espanyolistes  de cap mena. Catalunya  necessita ampliar  les seves prestacions  socials i, alhora, fer més eficient la  seva  economia.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut