Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El registre de catalans a l’exterior

|

- Publicitat -

Una  peça  bàsica  per  poder  guanyar  amb garanties el referèndum del  proper  any és  mobilitzant de debò  -d’una forma  inequívocament democràtica- tota la munió de catalans que es troben a l’exterior. És molt important poder  afrontar  un referèndum  d’autodeterminació amb  condicions, tot  disposant  d’un  registre  de catalans  a l’exterior. La  gran diàspora  catalana podria  contribuir, de  valent,  a  fer possible  una  clara  victòria  del  Sí; però, és  clar, abans s’ha  de  disposar dels  mitjans , els instruments,  i la  voluntat  política  per portar-ho  a terme.

No hi ha dubte que per potenciar el  paper  dels  catalans a exterior en la projecció  internacional de Catalunya ens cal una llei  de  la  comunitat catalana  a l’exterior. No pot ser  que  dels  més  de  260.000  residents  catalans  a l’exterior, només hi hagi inscrits 4.470 al registre voluntari de  la Generalitat, creat  a l’any 2014, Aquest  decalatge  s’ha  de  combatre una eina, legítima i molt necessària, que  s’està  tramitant al Parlament pel procediment d’urgència : el projecte  de  llei de la comunitat catalana  a l’exterior. La llei  pretén  impulsar el registre  de  catalans  que  viuen a fora a través  d’una campanya institucional, la qual cosa  hauria de `permetre coordinar molt  millor  les relacions entre la diàspora  catalana i les institucions del país .De fet,  el que  es tracta és de convertir els residents catalans a l’exterior en agents actius de la diplomàcia  pública  catalana. Amb aquesta perspectiva l’objectiu també seria arribar millor a la premsa  internacional ,a través dels catalans  a l’exterior.  Les noves tecnologies  i  l’ increment i les possibilitats de transport converteixen les comunitats catalanes a l’exterior en agents  cívics  de la difusió  de la  situació  de  Catalunya. Cal  tenir  molt present que  amb aquesta  eina  del registre  de catalans a l’exterior, unida  a la mobilització  més coordinada de la diàspora catalana  es pot  lluitar  molt millor per  fer front a les traves  greus  que plantegen les  ambaixades i consolats espanyols arreu  del  món a l’hora que  els  catalans puguin exercir  amb normalitat  democràtic  el  seu dret de  vot. És important d’esmentar que  a l’any 2012 només  van poder votar un 6.7% de catalans,  en les  eleccions del  27-S del 2015 va augmentar una mica , però no massa : va apassar al 7,5%. A més, és important de  saber que  el 63’73% dels vots emesos  a l’estranger  el 27-S van votar  opcions independentistes; és a dir,  més  de 10 punts  de la mitjana de  vot  del  27-S a l’interior de  Catalunya. Per  altra  banda, una llei  de  la  comunitat  catalana a l’exterior garantirà el dret  als serveis  sanitaris públics dels  catalans  residents  a  l’estranger.

Publicitat

En síntesi, ens  cal  urgentment  un registre de  catalans  a l’exterior com a eina de coneixement de la població catalana  a l’exterior; però, a més  a més,també  és  necessari per  garantir els drets democràtics de molts  catalans  que  han hagut  de  marxar  de Catalunya per tal de  guanyar-se  les  garrofes, per  estudiar  o per millorar en la seva feina  Aquest  registre és  un instrument  imprescindible  per  poder  afrontar amb totes  les  garanties  democràtiques un important referèndum d’autodeterminació que  s’ha de  celebrar el proper   2017.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut